В сряда нидерландските олимпийци ще отпътуват за Китай, където нито

...
В сряда нидерландските олимпийци ще отпътуват за Китай, където нито
Коментари Харесай

Нидерландските олимпийци без собствени лаптопи и телефони в Пекин

В сряда нидерландските олимпийци ще отпътуват за Китай, където нито един от тях няма да разполага със личния си телефон или преносим компютър от съображения за сигурност.

Нидерландският ежедневник " Волкскрант " разкри всички детайлности, свързани с оборудването, с което ще могат да разполагат членовете на нидерландската олимпийска делегация, както и съпътстващите ги лица.

Всички персонални цифрови устройства остават вкъщи. На тяхно място ще се разполага с чисто съоръжение.

Никога до момента спортната организация не е вземала толкоз огромни защитни ограничения, излиза наяве от диалог извършен с Мауриц Хендрикс, който е механически шеф на Нидерландския олимпийски комитет. Той удостоверява пред репортерите на " Волкскрант ", че са подхванати ограничения за обезпечаване на сигурността на спортистите.

Преди два месеца Нидерландския олимпийски комитет е бил осведомен от Националния координатор по сигурността и битката с тероризма (NCTV) и разследващата работа (AIVD) за обстановката в Китай. 

Използването на частна виртуална мрежа (VPN) постоянно е невероятно в Китай.

Според Ерик Плюхмакърс, шеф на компания занимаваща се с киберсигурност, Китай е в положение да следи и манипулира целия интернет трафик. Съобщенията, графиците за тренировки, медицинските данни, контактите и фотосите са измежду нещата, които могат да се гледат „ скрито “.  Китай позволяват обществени медии като WhatsApp да бъдат употребявани от спортистите, което съгласно Плюхмакърс не изключва опцията за наблюдаване. 

Австралийски специалисти по сигурността предизвестиха през декември, че спортистите, които отиват в Пекин, би трябвало да са наясно с огромния китайски шпионаж.

Нидерландците са имали опасения за сигурността и на предходни зимни олимпийски игри -тези в Сочи, Русия през 2014 година, само че по това време ограниченията не стигат толкоз надалеч, колкото в този момент. Според Ари Коопс, тогава механически шеф на Нидерландския кралски кънки съюз, в Русия са употребявани краткотрайни SIM карти и лична мобилна мрежа, само че не и чисти телефони и преносими компютри.

Когато Коопс отпътува на работа като треньор по кънки тичане в Китай, той също взема някои защитни ограничения. „ Не отидох там със остарелия си преносим компютър от Нидерландския кралски кънки съюз, а с различен чист преносим компютър. “ При престоя си в Китай Коопс няма чувството устройствата му да са били следени или инфектирани. 

В същия интервал от 2018 до 2020 година, някогашният олимпийски първенец по кънки тичане Боб де Йонг, който също работи в Китай, се усеща следен и по тази причина схваща предпазливостта на нидерландците за Игрите в Пекин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР