В сряда германският конституционен съд отхвърли правно оспорване, което спря

...
В сряда германският конституционен съд отхвърли правно оспорване, което спря
Коментари Харесай

Германия вече може да ратифицира Фонда за възстановяване

В сряда немският парламентарен съд отхвърли правно оборване, което спря най-голямата европейска стопанска система да ратифицира Фонда за възобновяване от ковид на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, заяви Агенция Франс Прес.

Решението всъщност разчиства пътя за Германия да ратифицира фонда.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер трябваше да подпише фонда, с цел да приключи формалния развой на ратификация на Германия, откакто горната и долната камара на Народното събрание го утвърдиха в края на март. Но петима души бяха подали оборване, заради което съдът спря Щайнмайер да подпише договорката, до момента в който магистратите прегледат жалбата.

Съдът отхвърли настояването за прекъсване на процеса на ратификация, като съобщи в изказване, че " систематизираната инспекция не е разкрила огромна възможност за нарушаване на... главния закон ".

Съдът съобщи, че ще продължи да преглежда главните причини в оспорването.

Въпреки това, като се има поради доста ниската възможност делото да бъде сполучливо, евентуалната щета, нанесена от задържането на ратификацията, би била доста по-значителна, в сравнение с разрешението процеса да продължи, споделиха магистратите.

Заедно с френския президент Еманюел Макрон, канцлерът Ангела Меркел очерта предходната година фонда, който в последна сметка беше контрактуван от 27-те членове на Европейски Съюз през декември като част от бюджет от 1,8 трилиона евро до 2027 година

Ходът за предложение на заеми и отпуснати безплатни средства на страните от Европейски Съюз, най-силно наранени от пандемията, като Италия, разруши дългогодишните стандарти за Германия като „ спестовна “ страна, която уверено се опълчва на поемането на отговорност за дълга на другите.
Но изправена пред пандемия, която не пощади никого, най-голямата европейска стопанска система мина няколко червени линии, с цел да се измъкне от осакатяващата криза. Берлин също по този начин прекрати действието на конституционно предписание, което блокира държавното управление да поема нови задължения за 2020 и 2021 г.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР