В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а

...
В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а
Коментари Харесай

Диана Андреева: Средствата за култура се връщат в най-ниската точка за последните 32 години

" В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а извънредно понижение на средствата за българската просвета . " Това съобщи пред БНР Диана Андреева, шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата и учител в УНСС. По думите ѝ включително влизат и средствата за публичните медии, които са недофинансирани .
Абсолютно несъобразно с трендовете за увеличение на обществените финанси в държавни бюджети понижават финансите за група " Култура ", разясни Андреева. Тя посочи, че към 0,4% е планувано да бъде делът на разноските за просвета през 2025 година .

" Ние се връщаме на най-ниската точка от последните 32 години . "

" Числата, заложени в средносрочната бюджетна прогноза за 2023-2025 година демонстрират, че културата не е приоритет, а е финансирана на остатъчен принцип ", разяснява Диана Андреева.

В предаването " Хоризонт до обед " тя назова " голяма неправда, която някой си е разрешил в Министерство на финансите " това, че в идващите години се резервира наклонността делът на централизирано равнище да бъде по-голям от този за общините и добави, че те би трябвало да реагират.

По думите ѝ средствата по Плана за възобновяване не са задоволителни, с цел да компенсират намаляването на обществените финанси за просвета.

Министерството на културата  не може да се оправи с отстояване на ползите на българската просвета  и би трябвало да работи с всички гилдии, счита Диана Андреева.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР