В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно

...
В средата на октомври миналата година беше въведено задължително електронно
Коментари Харесай

Антибиотиците само с електронна рецепта от 1 април

В средата на октомври предходната година беше въведено наложително електронно определяне на антибиотици и медикаменти за диабет. Но поради сигнали за проблеми и по гледище на лекарския съюз през декември държавното управление реши да върне и хартиената рецепта до 31 март.

" Независимо,че можеше и на хартиени 99%, единствено електронни предписания съм изписал анабиотичните наставления ", сподели доктор Георги Миндов - общопрактикуващ доктор.

В аптеките обаче към момента извършват повече хартиени предписания за антибиотици.

" Електронни по-малко се изписват. Може би тъй като е по-бързо за лекарите и за пациентите по-бързо стават нещата и за това се осланят още на белите предписания лекарите ", мисли магистър-фармацевт Мая Попова.

От 1 април антибиотици ще се предписват и отпускат единствено електронно.

" Имаме проблем към момента с програмата със самото отваряне на рецептите. Време се губи. Така са ни направени стратегиите, че в случай че е изписана да кажем 8 дни преди датата на осъществяване, когато е пристигнал пациентът. Аз не мога да намеря рецептата и не мога да му я извърша. Тоест има още да се работи по самата стратегия ", уверена е магистър-фармацевт Мая Попова.

Лекарите желаят да виждат какви лекарства са налични в аптеките, с цел да не предписват лекарство, което е в дефицит или не се предлага на пазара у нас. Според лекар Миндов мобилното приложение за определяне на електрони предписания работи нелегитимно.

" Когато вие ми се обадите от Каспчан и ми кажете, че желаете еди какво си, аз ви го напиша къде е вашето осведомено единодушие през приложението - няма го. Само тук в кабинета в амбулаторията персонално присъствено можете да получите медикаменти по лекарско наставление. След като бъдете прегледан, подпишете документите ", сподели доктор Георги Миндов - общопрактикуващ доктор.

От предходната седмица през приложението могат да се предписват предписания и в офлайн режим. От здравното министерство не ни дадоха отговор по какъв начин зъболекарите, незабавните медици и експертите от извънболничната помощ ще предписват електронни предписания от първи април.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР