В средата на февруари Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши

...
В средата на февруари Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши
Коментари Харесай

Акценти за 20–26 февруари от Banker Weekly

В средата на февруари Международната рейтингова организация Fitch Ratings увеличи вероятността по дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута от постоянна на позитивна. Рейтингът ‘BBB’ бе доказан. Съобщението за трите B-та на Fitch провокира живо включване по фейсбук на премиера Борисов, който „ в ефир “ разиска с финансовия министър Ананиев новината. Това стана измежду природата, както когато двамата обсъждаха отчета на Moody’s за България. Само че вместо пънове в гората, този път декор на диалога беше зелена морава.

България се е споразумяла със Суверенния фонд на Оман по делото за банкрута на Корпоративна комерсиална банка, което фондът заведе в Арбитражния съд във Вашингтон (ICSID) през 2015 година. Подробности по делото изнесе юристът Радосвета Василева, щерка на някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев. Василева се базира на публични документи от трибунала, отправяйки тежки упреци към държавното управление, политици и медии за отразяването на случая.

Поредното безумно посягане върху природата е на път да вкара страната ни в интернационалните вести. След като преди няколко дни стана ясно, че нов адепт на бетона е на път да изсече гората под Коджа тепе край Варна, жители и екологични организации излязоха на митинг. Те изпратиха петиция адресирани до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската организация по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското сдружение за отбрана на птиците, с която сигнализират за почналата сеч и ясно декларират желанието си да се опълчват на изсичането на 25 дка иглолистна гора и градежа на 44 къщи в тази околност. Според текста на петицията изсичането е почнало на 5 декември

Повечето от обединенията, които ще вземат участие на идния парламентарен избор, настояват, че тези избори са най-важните след 1989 година, тъй като страната ще би трябвало да се рестартира и да поеме по верния път. Което значи, че битката за всеки един електорален глас ще бъде яростна. Проблемът е, че във всеки един сегмент (освен в етническия при ДПС) има по няколко играчи, които ще се борят за едни и същи гласове. И в случай че през 90-те години Българска социалистическа партия се ширеше сама в лявото пространство, а в дясното беше като в „ дядовата ръкавичка “, то по-късно и лявото стартира да се рои, а в този момент на мода са патриотичните обединения. Така че огромно крадене на гласове ще падне – „ Републиканците “ на Цветанов и „ Демократична България “ ще дърпат от ГЕРБ, Мая Манолова – главно от Българска социалистическа партия, а Слави Трифонов ще къса от всички.

Единадесет са претендентите в публичната поръчка за построяването на газовата връзка България-Сърбия, чиято стойност е 143.6 милиона лв., заяви държавното сдружение "Булгартрансгаз ". Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра. Прави усещане, че измежду претендентите е консорциумът "Аркад ", който строи продължението на "Турски поток " през България, именуван от премиера Борисов "Балкански поток ". Оферта е подала и италианската "Бонати ". Сред останалите кандидати са добре познатите у нас "Главболгарстрой ", "Джи Пи Груп " в консорциум с "Грома Холд ", "Климатроник ", "Атоменергоремонт ".

Едва ли повече от 50-60 компании все още, които са се възползвали от държавните гаранции, с цел да вземат заем и това са най-вече огромни предприятия. За дребния бизнес мярката на държавното управление се оказа неизгодна, тъй като комерсиалните банки не понижават лихвите, макар че работят в изискванията на свръхгарантираност на заемите. Затова от 2 милиарда лв. за портфейлни гаранции, отпускани от Българската банка за развиване. До момента са усвоени единствено 165 млн. лв..

Илон Мъск към този момент не е най-богатият човек на планетата, заяви в късните часове на 22 февруари организация "Блумбърг ". Това се дължи на срутва на акциите на "Тесла ", които изгубиха 8.6% от пазарната си оценка при започване на седмицата, заличавайки 15.2 милиарда $ от персоналното положение на милиардера. (Бел. ред. - Загубата не е "физическа ", а на хартия, тъй като е резултат от борсовата стойност на компанията на Мъск, която се мени непрестанно по време на търговията на фирмените акции).

Г-н Ляков, вие въведохте термина „ олигархичен мафиотски модел “(ОММ) надалеч преди неговата всеобща приложимост. Сега мнозина считат, че съвсем всички процеси в българския политически живот са свързани с ОММ. Как защитавате тази теза?

За пръв път заговорих за ОММ през 2008 година в книгата си „ Модерните партии “, още по времето на Тройната коалиция. Този модел стартира да се образува, когато управляваха Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, укрепна по времето на Станишев и се наложи като определящ за политиката на цялата страна при Борисов. Това е незаконна мрежа, обхванала най-важните структури на българското общество: правосъдната система, политическата система, администрацията - с министри, зам.-министри, регионални шефове. Чрез тези пипала октоподът диктува политически решения. Много от участниците са били свързани или с Държавна сигурност, или с номенклатурата на БКП/БСП. Затова споделям, че моделът ОММ по произход е ляв. Смешно е, когато слушам по какъв начин „ борци “ против модела щели да го нападат от леви позиции - като Отровното трио и Мая Манолова, която сама е взела участие във образуването на модела, а в този момент желае да го разрушава.

Това споделя Панайот Ляков в изявление за „ БАНКЕРЪ “.

Евроинституциите слагат все по-високи климатични цели. Те реализираха съглашение за понижаване на чистото количество излъчвания парникови газове с минимум 55% през 2030 година по отношение на базисната 1990 година. Богатите страни оповестиха, че задачата е постижима, а страните от Централна и Източна Европа, които така и така би трябвало да догонват, са изправени пред енергийна беднотия. Помощта от Брюксел е обезпечена, само че извънредно незадоволителна за компенсирането на поетапния отвод от въглищата и от газа, в случай че не бъде приет за преходно гориво. Оказа се, че в националните проекти за възобновяване и резистентност, посредством които страните членки на Европейски Съюз потвърждават и декларират желанията си за промени до 2026 година, би трябвало да преобладават зелените вложения и цифровизацията. Крайният период за предаване на тези проекти в Еврокомисията е 30 април.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР