В сравнение с миналата година, замърсяването на въздуха в София

...
В сравнение с миналата година, замърсяването на въздуха в София
Коментари Харесай

Въздухът в София по същото време миналата година беше по-мръсен, обяви екоминистърът

" В съпоставяне с предходната година, замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време единствено станциите на „ Павлово " и „ Младост " имат близки стойности като тази година, на другите места равнищата на замърсяване са по-ниски, а на никое място няма по-високи стойности ". Това съобщи пред bTV екоминистърът Нено Димов. 
 Замърсяването на въздуха в София през днешния ден е до 12 пъти над нормата
Той изиска по-отговорно пояснение на данните на станциите за замърсяването на въздуха, като акцентира, че не е имало 12 пъти превишаване на допустимите правила. По думите му е имало сред два и пет пъти по-високи стойности. 

На уточнението, че става дума за пиковите стойности, той отговори, че няма норма за пик, а има за средночасово и приблизително за денонощието превишение. 

Димов обясни, че главните замърсители са автомобилният превоз и битовото отопление.

По думите му несъмнено у нас има възобновяване на автомобилния парк, което е напълно естествено. Битовото отопление обаче способства за над 50% от замърсяването с фини прахови частици и той е главният източник за замърсяване, съобщи той. По думите му дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са задоволително качествени, и вредят най-вече на чистотата на въздуха.

Димов каза още, че към този момент седем града в България извършват условията на Европейския съюз във връзка с допустимите дни превишаване на нормите за замърсяване - до 35 на година, като измежду тях от тази година попадат Варна и Сливен.

Той означи, че главната тежест при ограниченията против замърсяването на въздуха е върху локалната власт. „ Почти всички общини имат стратегии, само че не всички реализират резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да приказваме, че има панацея ", подчерта Нено Димов. 

Министърът разяснява и тематиката за мини " Марица-изток ", като акцентира, че държавното управление има за цел да резервира евтиния ток и да избави мините, защото това било въпрос, касаещ националната сигурност. 

По мотив договарянията, които би трябвало да води с компания „ Юлен ” за смяна на концесионния контракт за ски зоната в Банско, Нено Димов заяви че ще предложения техни представители на среща.

„ Сигурно ще се договаря съществено, тъй като това е контракт сред две страни и те би трябвало да стигнат до допустими решения ”, означи Димов.

На въпрос за какво се е стигнало до договаряния чак след заканата на основния прокурор да стартира наказателно произвеждане против кабинета Димов отговори, че се е чакало решението на съда по делото за Природен парк " Пирин ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР