В специалното издание за 9 май, Денят на Европа, “Късното

...
В специалното издание за 9 май, Денят на Европа, “Късното
Коментари Харесай

Европа и културата според украински артисти-бежанци и български културни мениджъри

В специфичното издание за 9 май, Денят на Европа, “Късното шоу ” по радио София се обръща към актьори, които са бежанци в България от войната в Украйна. Също и към мениджъри в региона на културата - във Виена, София и Берлин.

“В България има доста хора с огромно сърце ” - това споделя Андрей Николов, основател на Ситуационен център “Отворени порти ”. Според него: “Европа - това е независимост! ” 

За Йоана Бещюк, водач на емпатия в Ситуационния център: “Едно огромно нещо се построява от доста хора хванати за ръце ”.

Артистът Андрей Войников, бесарабрски българин от Одеса и емигрант от войната, споделя: “Европа - това е семейство! Семейство, което пази своите членове. И ние виждаме в този момент това единство и Европа, която оказва помощ с каквото може на Украйна. ”

Певицата Олга Ботатириенко пък потвърждава, че “Европа е и музика ”, като пее онлайн, а преди този момент и пред БНР дружно с Андрей Войников - песента, която назовава “втори химн на Украйна ” - Червона калина ". Вижте видеото с осъществяването!Червона калина ". Вижте видеото с осъществяването! “ 



За Оля през днешния ден - “Европа е поддръжка ”. “Загубих дома си! Но Европа през днешния ден ми дава късмет за бъдеще. Европа, която през днешния ден има вяра, че Украйна, ще остане Украйна ”.

Чуйте аудиото с тях!

Мениджърите на българските културни институти в Европа - Дом Витгенщайн във Виена - проф. Румяна Конева и БКИ Берлин - Борислав Петранов също се включват в предаването с възгледите си за Европа през днешния ден, културните политики и представянето на България в европейски подтекст.





Културните мениджъри на Творческа Европа България - Медия и Култура, Десислава Панчева и Камен Балкански също споделят по какъв начин взаимодействаме с процесите на континента, през изкуството и културата.


Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР