В специално интервю за Euronews Bulgaria посланикът на Грузия Тамара

...
В специално интервю за Euronews Bulgaria посланикът на Грузия Тамара
Коментари Харесай

Посланикът на Грузия специално за Euronews Bulgaria: Мястото ни е в европейското семейство

В особено изявление за Euronews Bulgaria посланикът на Грузия Тамара Лилуашва разяснява влизането на страната в Европейския съюз. По думите на Нейно Превъзходителство Лилуашва Грузия скоро ще стане кандидат-член на Евросъюза, откакто предходната година не съумя да получи подобен статут. Тя съобщи, че управляващите в Тбилиси са изпълнили съвсем всички условия на блока, получени след подаването на молба за влизане в Съюза.

Миналия юни Брюксел даде подобен само на Молдова и Украйна. Това обаче в допълнение е стимулирало Тбилиси да се стреми към участието в блока. От Грузия подадоха молба за присъединение след съветската инвазия в Украйна.
Когато получихме вероятността за участие, ни дадоха 12 точки, по които работим и към този момент са съвсем изпълнени. Вярвам, че скоро, след оценка на Европейската комисия, ще получим заслужения статут на кандидат-членка. Това ще ни стимулира да работим още повече за последна цел – участие в Европейския съюз, където принадлежим, където можем да реализираме повече и да бъдем доста потребни.
Тамара Лилуашвили, дипломат на Грузия в България

Финалната седмица от престоя на дипломат Лилуашвили у нас съответства с нещастието в Турция и Сирия. Подобно на България, и Грузия дели обща граница с югоизточната ни съседка. Грузински спасители към този момент работят на терен и откриват оживели под руините.
Както и Вие споменахте, Грузия има граница с Турция и държавното управление ни прави всичко по силите си, с цел да помогне със спасители. Там към този момент има стотици. Помагаме с филантропична помощ. Приемаме и част от турските жители, които са изгубили домовете си. Имаме огромна история, която включва и Турция, тъй че постоянно сме до тях. И е тъпо, че това злополучие се случи. Искрено скърбя за всички, изгубили свои близки.
Тамара Лилуашвили, дипломат на Грузия в България

В последните дни в София дипломат Лилуашвили си спомня за първите. Разказва, че в никакъв случай не е идвала в България, преди да оглави дипломатическата задача през 2018 година, само че още от този момент знае доста за страната ни.

„ Чувала съм, несъмнено, доста хубави неща за България, тъй като, като част от Съветския съюз, грузинците са могли да пътуват до България. Родителите ми са идвали във Варна, в Златни пясъци. Разказвали са ми за това. Зарадвах се, че имам опция самата аз да видя страната. Не чаках тя да е толкоз величествена, колкото се оказа. Още първоначално усетих топлината на хората. Усетих връзката с България “, съобщи Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили.

До назначението на нов дипломат, което би трябвало да се случи по-късно през годината, Ана Давиташвили оглавява краткотрайно дипломатическата задача на Грузия у нас.

А Тамара Лилуашвили остава дипломат на страната за нов 4-годишен мандат, само че на друго място – в Унгария.

Вижте изявлението с Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР