В специална информация, изпратена до медиите от ВМЗ-Сопот уличиха министъра

...
В специална информация, изпратена до медиите от ВМЗ-Сопот уличиха министъра
Коментари Харесай

ВМЗ уличиха министър Стоянов в лъжа: На печалба сме, не на загуба!

В специфична информация, изпратена до медиите от ВМЗ-Сопот уличиха министъра на стопанската система Никола Стоянов в неистина.

От предприятието показват, че не са на загуба, както твърди Стоянов, а на облага.

На облага от 48 млн. лева сме, не на 100 млн. загуба, настояват от завода.

От ВМЗ акцентират, че при новия шеф Иван Иванов е почнала да се извършва и обществена стратегия за работещите в предприетието.

Ето и цялата позиция на ВМЗ-Сопот:

По мотив изказванията на служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия, че „ икономическото положение на „ ВМЗ “ ЕАД е влошено и загубите на сдружението за последните два месеца са над 100 млн. лева “., управлението на ВМЗ най-отговорно декларира - истината е радикално друга. Ето какви са обстоятелствата:

1. Ръководството на „ ВМЗ “ ЕАД, което пое ръководството на сдружението при започване на месец юни, регистрира облага пред Държавната консолидационна компания за полугодието в размер на 48 млн. лева За съпоставяне: за първото тримесечие на същата година, във времето, в което ръководител на Съвета на шефовете на „ ВМЗ “ ЕАД е сегашният длъжностен министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, сдружението е завършило със загуба в размер на над 1.6 млн. лева
Наред с това, за месеците юни и юли управление е изплатило наследени остарели отговорности в размер на повече от над 35 милиона лв.. Освен тях, са изплатени и дивиденти към ДКК в размер на близо един милион лв..

2.Ръководството на „ ВМЗ “ ЕАД завари завода в неприятно положение с редица неизплатени отговорности и контракти, подписани без покритие. Предприеха се незабавни ограничения за обезпечаването на планови доставки и стабилизиране на индустриалния развой. В резултат на тези ограничения, единствено два месеца по-късно към този момент, се следи повишение на продуктивността на труда. Ръководството на „ ВМЗ “ ЕАД предприе поредност от ограничения, вследствие на които в завода проработи сериозен обществен пакет за подкрепяне на служащите и възстановяване изискванията на труд. Още при встъпването си в служба при започване на юни новият шеф Иван Иванов предприе дейности по посока на обществения пакет, които показа пред синдикатите.

В резултат на което:

- столовата проработи още веднъж и към този момент се дотира - с цел да бъдат подкрепени служащите и чиновниците и да имат топла храна на налични цени. Работниците заплащат само цената на продуктите, а всички останали разноски като ток, вода и други консумативи, както и поддръжката въз основата, и заплатите на работещите в стола, се поемат от ВМЗ;

- 90 диспенсъри за вода са ситуирани в цеховете на завода;
- усилиха се заплатите с 200 лева, а ваучерите от 80 лева на 200 лева всеки месец; - в завода се започнаха стъпки за възстановяване качеството на кафето в кафемашините, които до този миг на процедура бяха неизползваеми поради неприятното качество; - стартира се работа по построяването тук-там за отдих;

- възобновено беше приемането на кисело мляко за работещите в цехове с нездравословни субстанции, което е било прекратено преди 22 години. В момента над 1200 служащи получават мляко;

- стартира и ремонт на вентилационните системи. Паралелно с това, изпълнителният шеф Иван Иванов се разпореди незабавно да бъдат закупени климатици за цеховете, в които има топлинна обработка на металите и температурите стават доста високи;

- провежда се закупуването на два контейнера с шкафчета и обособяването на пространства, в които служащите да могат да се преобличат;

- изпълнителният шеф Иван Иванов провежда и изплащането на еднократна помощ за почивки през летните месеци;

- незабавно се закупи и оборудва кола за спешна помощ – оказа се, че заводът до този миг е имал единствено една кола за спешна помощ, която не е оборудвана за реализиране на първа помощ. Заедно с това са проведени 4 медицински пункта с нужното съоръжение.

3. Относно направеното от служебния министър Никола Стоянов изказване за изтърван миг за рационализация и привличани на нови технологии, управлението на „ ВМЗ “ ЕАД декларира:

Не е допустимо закупуването на нови машини и асимилиране на нови технологии, при изискване, че заварихме течащи покриви на цеховете, без остъкление и извънредно неприятни условия на труд. При превалявания и снеготопене има цехове, които се наводняват и върху машините, и готовата продукция се нанасят вреди. Поради тази причина управлението предприе като първа стъпка да усъвършенства сградния фонд и изискванията на труд. За задачата беше призната, след необятно разискване, Програма за строително-монтажни работи.

4.Ръководството на „ ВМЗ “ ЕАД показва остро противоречие с направените от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов груби операции и внушения по отношение на положението на Вазовските машиностроителни фабрики.

Той е или подведен и манипулира с непроверени обстоятелства, или преследва користни реваншистки цели. И в двата случая неговите изявления въздействат отрицателно върху имиджа на най-голямото държавно дружество в България.

Ръководството на ВМЗ гр. Сопот ясно декларира своята позиция, че все още предприятието е устойчиво, с ритмично осъществяване на индустриалния развой и подписаните контракти.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР