В специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация

...
В специална декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация
Коментари Харесай

Петролни и газови босове срещу правителството за проектозакон, напускат КРИБ

В специфична декларация членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) настоя държавното управление да изтегли отлагането на проекто-закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.
Решението на Министерски съвет от 9 януари за евакуиране на текстовете до юни е оповестено за нелегално и толериращо сивата стопанска система. Асоциацията афишира и решението си да напусне Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е в близки връзки с членове на държавното управление и по тази причина е взел решение Конфедерацията да поддържа решението на кабинета. Ние не сме съгласни, даже не сме известени за сходно решение. Затова желаеме незабавна среща с премиера Бойко Борисов, с цел да разбираем вредите от решението за отсрочване на проекто-закона и че е измамен. Това обявиха за Фрог нюз източници от БПГА.

Председател на БПГА е Валентин Златев, началник на Лукойл – България. Той е един от най-влиятелните предприемачи в България, известни са връзките му в държавното управление и политическите среди. Според осведомени декларацията на БПГА слага държавното управление в патова обстановка в доста сложен миг.

Ето цялостният текст на декларацията.

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА БЪЛГАРСКАТА ПЕТРОЛНА И ГАЗОВА АСОЦИАЦИЯ

1. По мотив решение на Министерския съвет от 09.01.2019 година да внесе в Народното събрание законопроект за отсрочване с 6 месеца на влизането в действие на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, Българската петролна и газова асоциация (БПГА) декларира:

Членовете на БПГА показват безапелационното си противоречие с опита да се протака влизането в действие на закон, към този момент признат от българския парламент.

Това на процедура значи продължение на живота на сивата стопанска система в структуроопределящ бранш за България, какъвто е производството и търговията с течни горива.

Членовете на БПГА показват и възмущението си от скандалния метод, по който се предлага това отсрочване – в границите на 24 часа, без никаква полемика и съвещания със засегнатия отрасъл.

Нещо повече, считаме, че се прави целеустремен опит действителната полемика за ограничение на контрабандата, ДДС-измамите и други противозаконни схеми в бранша, да се измести от спекулации за опълчване на огромни и дребни компании в сектора и за ограничение на свободната конкуренция. Заявяваме, че това в никакъв случай не е било цел на фирмите, членуващи в БПГА. Нееднократно обществено сме изразявали мнението си, че в изискванията на пазарна стопанска система, би трябвало да има равнопоставеност сред участниците на пазара, която може да се обезпечи посредством ясни законови правила в бранша.

Българската петролна и газова асоциация упорства за среща с министър-председателя по тематиката, с цел да показа своята позиция.

2. БПГА показва дълбокото си отчаяние от дейностите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е предан член. Въпреки това КРИБ изпрати до министъра на стопанската система Емил Караниколов писмо, с което се желае отсрочване на влизането в действие на закона и в което се вършат оферти за промени в текстовете му. Подобно писмо нито е в съгласие с БПГА като член на КРИБ, нито даже сме били осведомени за съществуването му.

Още повече, преди да се одобри от Народното събрание, законът е минал през интервал на публично разискване. Тогава е било времето, в което КРИБ е могла да даде свои оферти за изменение на текстовете.

В член 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право „ да получава информация за активността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”.

Вземайки поради нарушаването на горепосоченото предписание, на ексклузивен Управителен съвет на БПГА, нейните членове взеха решение за овакантяване на КРИБ.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР