В Спасете акулата“ – документална премиера на 7 и 8

...
В Спасете акулата“ – документална премиера на 7 и 8
Коментари Харесай

Минисезонът на акулите по Viasat Nature: Океанските хищници са застрашените

В „ Спасете акулата “ – документална премиера на 7 и 8 юни в 21:05 часа – начало на минисезона на акулите по, Мик Фанинг – троент първенец по сърф и понастоящем природозащитник- се пробва (с помощта на експерти) да се изправи против личните си страхове и да избави емблематичните соленоводни хищници от изгубване.
Фанинг обикаля целия свят в търсене на най-актулните открития, които демонстрират, че акулите и хората могат да съжителстват без да се заплашват едни други.
 
Мик, който удари една акула
, роден в Пенрит, Австралия, стартира да сърфира, когато е на три години и двадесет годишен към този момент е професионален сърфист: през 2002 година печели премията за Дебютант на годината и след това три пъти взима купата в международния шампионат – през 2007, 2009 и 2013 г.  
Въпреки това, Мик става международно прочут едвам, когато оцелява след нахлуване от акула в Джефрис Бей, Южна Африка, на 19 юли 2015 година В този ден Мик тъкмо изчаква реда си за финалното съревнование от Джей Бей Оупън, когато феновете, които го следят, виждат перка в непосредствена непосредственост до него: той инстинктивно удря хищника и се пробва да се отбрани с дъската за сърф като я изпречва сред себе си и акулата. В последна сметка тя отхапва каишката и Мик стартира да плува към брега.

За благополучие уредниците и хората от екипа на Мик съумяват да прогонят акулата, преди тя да успее да го нахапе. Мик е още веднъж във водата, след по-малко от седмица от случая, само че въпреки всичко случката оставя подобен отпечатък върху него, че той стартира да учи живота на акулите, с цел да преодолее личния си боязън и да убеди хората, че в действителност тези същества се нуждаят от нашата помощ.
 
Акулите: жертви на ловци и предубеждения
Има доста неправилни схващания за акулите, които не обрисуват ласкава картина за тези все по-уязвими жители на океаните. Има 370 типа акули, които са ни известни, само че 80% от тях физически не могат да навредят на човек. Дори най-големите акули, китовите акули, се хранят с планктон.
За тип, който се води рисков за индивида, ние несъмнено не сме източник на храна номер едно за тях – постоянно се случва да атакуват хора, тъй като ги объркват с обичаната си плячка - тюлените. Не инцидентно, съвсем половината случаи с набези са при сърфисти, защото дъските им припомнят на формата на тюлен. Между другото, срещите сред акулите и хората в множеството случаи произтичат от любознание, в сравнение с са за лов, само че даже при втория случай, 85% от жертвите оцеляват след конфликта.

Едно от най-погрешните схващания по отношение на акулите, е че те убиват доста хора, само че това чисто и просто не е правилно: приблизително по 10 индивида на година умират в резултат нахлуване от акула, което значи, че има по-голяма възможност да бъдете убити от мълния, в сравнение с от акула.
За сметка на това, хората убиват 100 млн акули годишно, частично целеустремено поради перките им, частично по неточност при различен лов на риба.
Според просветителния портал PhysOrg, 355 типа акули и манти са в описите на застрашените или мощно застрашени типове все още. В последните години статут на „ застрашени “ получиха и акулата мако, карибската рифова акула и лимоновата акула. Докато през 2014 година 25 типа акули и манти са класифицирани като мощно застрашени, към днешна дата тази цифра е 76, като 36% от тях са акули и манти.

Защо са ни нужни акулите?
Според това, което Фанинг научава от специалистите, акулите са витално значими за екосистемата: те са висшият див звяр в океана, като в същото време обезпечават храна за другите типове, контролирайки популацията, която другояче - при вероятно прекалено разгръщане - би довела до екологична злополука.
Например, те се хранят с рибите принцеси папагал, които пък на собствен ред се хранят с водораслите по коралите, както и със самите корали. В момента кораловите рифове биват унищожавани с обезпокоителна скорост: половината от кораловите рифове в света са унищожени единствено за последните 50 години, а учените пресмятат, че 90% от тях ще бъдат изгубени до 2050 г, което заплашва както 25% от всички океански типове, по този начин и живота на към 1 милиард хора. Разбира се, акулите не могат да предотвратят това заличаване сами, само че като част от екосистемата, могат да оказват помощ то да бъде забавено.
В странстванията си, които го водят на доста места, измежду тях - Бахамите и Маями, Мик освен осъзнава тези взаимовръзки, само че и се среща с огромни бели акули при следените си гмуркания. Той прави това, освен с цел да преодолее страховете си, само че и с цел да покаже какъв брой значимо е хората да погледнат на този емблематичен соленоводен див звяр по нов метод.
Вижте и вие в „ СПАСЕТЕ АКУЛАТА “ – по VIASAT NATURE на 7 и 8 юни, понеделник и вторник, от 21:05. Повторение: на 16 и 23 юни, сряда, в същия час.
 Световният първенец по сърф Мик Фанинг за акулите в „ Спасете акулата “ по Viasat Nature Световният първенец по сърф Мик Фанинг за акулите в „ Спасете акулата “ по Viasat Nature
Документалната премиера открива „ мини-сезона на акулите “ от 7 юни в 21:05 През юли 2015 година австралиецът Мик Фанинг е на...
 
Видео за минисезона на акулите по VIASAT NATURE от 7 юни в 21:05

Viasat Nature оставя природата да опише личната си вдъхновяваща приказка – красива и изумително жестока. С безапелационни истории от хора, които са очевидци на събитията, от близко, персонално и с доста страст. За цялостната стратегия следете. Следете ни и на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР