В София най-дефицитни са началните педагози,тъй като се премина на

...
В София най-дефицитни са началните педагози,тъй като се премина на
Коментари Харесай

Само в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. В държавата - криза

В София най-дефицитни са началните педагози,

защото се мина на целодневен режим

В страната няма кой да преподава както

математика, британски и физика, по този начин и физическо

Анализ посочил, че децата са с по-слаби резултати

на матурите, в случай че са готвени от пенсионери

В България има стотици свободни места за учители - начални, по математика, британски език, физика...

Единствено в Бургас 50 млади се борят за 1 учителско място. Този неочакван резултат е посочила акцията на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас за подмладяване на педагозите в града.

През юли шефката на просветителния инспекторат инж. Виолета Илиева е подхванала решителни ограничения за подмладяване на педагозите, откакто изследване в атестациите на преподавателите посочило, че децата, които се образоват от прекомерно възрастни учители, дават по-слаби резултати при матурите.

Проверка разкрила

даже учители на

74 години!

Само от началото на лятната почивка в Бургас са оповестени състезания за 100 места за учители - нечувана численост за града. Търсят се преподаватели по всички предмети.

В началото на юли Илиева събира учебните шефове и ги моли да прекратят договорите на навършилите пенсионна възраст. Неочаквано раздялата с толкоз доста учители не провокира рецесия. Напротив, напорът е извънредно огромен и се случва за една позиция да се борят по 40-50 млади претенденти. Обяснението е, че в Бургас има 2 университета и училищен институт, които всяка година създават млади учители.

“Ако в този момент не осезаем вълната от млади фрагменти, които излизат от университетите, след година-две те ще бъдат засмукани в други сфери ”, изясни Илиева пред “24 часа ”. Освен в Бургас, и в Пловдив не чакат рецесия за учители.

“Имаме и университет, който приготвя фрагменти.

Не мога да приказвам за рецесия, а и се надявам да няма такава,

тъй като всяка година сме се справяли ”, изясни шефката на пловдивския учебен инспекторат Иванка Киркова. Тя прави ангажимента, че дейната акция за нови преподаватели в този момент стартира и при започване на септември ще е ясно дали има дефицит на учители.

Над 700 свободни работни места за учители са оповестени в София

през юли от Регионалното ръководство на образованието в София. Работните места за цялостни щатове са 690. Това заяви шефката на просветителното ръководство Ваня Кастрева.

Най-голямо търсене има за начални учители - 87 свободни места, на второ място са учителите по математика - 66 места, а на трето - учителите по непознати езици. Само по британски се търсят 59 учители. В детските градини вакантните места са 57. След тях са учителите по български език и литература и по осведомителни технологии.

Според Кастрева картината на изчезналите педагози е идентична през последните години. Запазва се и профилът им по предмети.

“С въвеждането на целодневна организация на образователния ден в последните години се търсят доста начални учители. ”, изяснява повода за сериозния недостиг Кастрева.

Учителите по математика и осведомителни технологии, както и по непознати езици, имат опция да търсят друго професионално занятие и за тях има по-голям апетит. И столицата има политика за привличане на млади учители, само че тук всеки българин има повече благоприятни условия за добре платена кариера спрямо Бургас или Пловдив.

Минималната учителска заплата е 920 лева, а междинната брутна е към 1300 лева

Учителите в

София са

към 19 000

Процентът на педагозите в пенсионна възраст е под 1 %, само че това е динамична големина.

Миналата година учителите над 60-годишна възраст в София били 932. Учениците - 135 000.

За разлика от Бургас и Пловдив, и във Варна и региона стоят незаети 70 места за учители.

Освен за профилирани преподаватели по солфеж, изобразяване, национално пеене, пиано, максимален дефицит има на преподаватели по британски на разнообразни равнища - от начални класове до гимназиален курс.

Само по британски във Варна се търсят 18 учители. И в Кърджалийско най-сериозен е дефицитът на учители по западни езици и по математика и информатика. През последните години в района се усеща

недостиг и на учители в детските градини

Недостигът е най-вече за учебните заведения в дребните обитаеми места. В градовете вакантните места се заемали по-бързо.

В Благоевград най-вече учители се търсят в двете професионални гимназии - по машинизация на селското стопанство и превоз в Разлог. Там се търсят учители по български език и литература, физика, мотори с вътрешно горене, теоретично образование по профилирани предмети и други

1600 лева става заплатата, с цел да привлекат преподаватели

920 лева е сега минималната съществена, а към нея има добавки -

за нововъведения, за работа с деца със усложнения и за натоварване

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

В опит да притегли повече младежи към учителската специалност държавното управление към този момент два пъти усили заплатите на преподавателите.

Първото нарастване бе с 15% през 2018 година, а тази година възнагражденията бяха вдигнати с 20% по гледище на просветния министър Красимир Вълчев.

От началото на 2019 година минималната съществена работна заплата на преподавател е 920 лева На старши преподавател е 955 лева, а на основен преподавател 1005 лева На заместник-директор е 1065 лева На шеф е стигнала 1140 лева

Директорите имат право съгласно опциите на бюджета да дефинират и над тези суми. Те се въздействат от класа прослужено време, от добитата квалификационна степен. На доста места междинната работна заплата е 1200 лева, демонстрират данните на просветителното министерство.

Допълнително над главната си заплата учителите получават добавки за натоварване, работа с деца със усложнения, внедряване на нововъведения и прочие

В София има учебни заведения, в които нарастването на заплатите, които действително получават преподавателите, гони 50% по отношение на 2017 година

Идеята на държавното управление е до края на мандата заплатите да се удвоят по отношение на 2017 година Това значи, че междинната съществена заплата на учител ще е в диапазона 1600-1700 лева на месец.

Учителите получават и като бонус една заплата годишно, само че разграничена на 3 заплащания - на Коледа, 15 септември и 24 май. Това е в допълнение трудово вънаграждение.

Освен това шефът може да реши да награди еднократно учителите, в случай че те са били изключително дейни към матурите, изпитите след 7-и клас или техните възпитаници са завоювали награди в разнообразни надпревари. /24chasa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР