В София машини за гласуване няма, но материалите и консумативите

...
В София машини за гласуване няма, но материалите и консумативите
Коментари Харесай

Как ще гласуваме в столицата?

В София машини за гласоподаване няма, само че материалите и консумативите за работа с тях са раздадени на секционните комисии. Решението е на общинската изборна комисия в столицата. Тя заседава късно нощес и разгласи, че е открила невиждани основни пороци в решението на ЦИК за анулация на гласуването с машини.

От столичната ОИК споделят, че решението за засвидетелствуване на машините е качено преди да получат публично решението на ЦИК за анулация на гласуването с тях.

" Решението, което постанови нощес ЦИК, че няма да се създава машинно гласоподаване, не е влезнало в законна мощ. То предстои на обжалване пред Върховен административен съд ", сподели Полина Витанова - ръководител на ОИК - Столична.

Затова общинската комисия в София реши:

" На СИК да се предадат всички материали в това число и тези за машинно гласоподаване. ОИК не е постановявала решение да се организира машинно гласоподаване в Следствен отдел към окръжна прокуратура и ОИК не дава машини за гласоподаване на СИК ", добави Витанова.

Машини в секциите в София не бяха доставени, само че комисиите разполагат с протоколи и консумативи за машинно гласоподаване.

" То е обикновено да ги получим поради това, че преди няколко дни са готови чувалите с материалите. Просто сме ги отделили встрани ", съобщи Николай Георгиев - ръководител на 47 СИК София.

Според Николай Георгиев анулацията на машинното гласоподаване ще облекчи работата на секционните комисии.

" Ние сме били по избори. С хартия е по-лесно и няма да ни сътвори проблеми ", добави той.

От ОИК се притесняват, че в изборния ден ще се наложи да се доставят изключително хартиени бюлетини в секциите.

" Така или другояче са отпечатани хартиени бюлетини. Те ще са задоволителни сигурно даже и да гласоподават 100% от гласоподавателите в описите. И несъмнено, ще затрудни нашата работа, в случай че би трябвало да се носят в допълнение бюлетини в СИК ", сподели Полина Витанова.

В Столичната община са разкрити 1640 секции за гласоподаване.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР