В случай на промяна в собствеността на застрахованото моторно превозно

...
В случай на промяна в собствеността на застрахованото моторно превозно
Коментари Харесай

Прекратява ли се „Гражданска отговорност” при продажба на колата

В случай на смяна в собствеността на застрахованото моторно транспортно средство договорът за застраховка „ Гражданска отговорност “ не се приключва.

Продавачът е задължен като част от контракта за прекачване на правото на благосъстоятелност на моторно транспортно средство да съобщи на купувача всички документи, удостоверяващи подписаната наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите, изясняват специалистите от Комисията за финансов контрол.

Купувачът и продавачът са длъжни в 7-дневен период да уведомят документално застрахователя за прехвърлянето. В същия период, купувачът може едностранно да приключи контракта и без да показва учредения.

Придобиващият МПС е солидарно виновен за неплатената част от наградата до прехвърлянето. Застрахователят има право да желае наградата от продавача, до момента в който не бъде известен за прехвърлянето.

Как да поискате обезщетение по застраховка „ Гражданска отговорност “

Застрахователят няма право да приключи контракта за “Гражданска отговорност ” при смяна на собствеността на застраховано моторно транспортно средство, без значение по кое време и по какъв начин е известен за това събитие. В този случай с оглед оценка на риска застрахователят има право да желае доплащане на застрахователна награда от приобретателя.
 istock istock
В случаи на смяна на застрахователната награда заради повишение на риска при промяната на собствеността застрахователят би трябвало документално да уведоми индивида, на който е трансфериран автомобила, за размера на наградата и за периода, в който да бъде платена. При неплащане на наградата в инструкции от застрахователя период договорът се приключва считано от приключване на периода за заплащане на увеличената награда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР