В случай, че китайската армия нахлуе в Тайван, САЩ ще

...
В случай, че китайската армия нахлуе в Тайван, САЩ ще
Коментари Харесай

Америка оцени Тайван по-скъпо от Украйна

В случай, че китайската войска " нахлуе " в Тайван, Съединени американски щати ще изпратят свои войски да пазят острова, даде обещание Байдън. През пролетта той към този момент даде такова заричане, само че помощниците му по-късно прецизираха, че " шефът е бил неразбираем ". Този път президентът сподели: за разлика от Украйна, той ще изпрати бойци да се бият в Тайван. Означава ли това, че дребен остров в Тихия океан ще се трансформира в сцена на борба сред две суперсили?

Пентагонът ще пази Тайван при положение на вероятно " навлизане " на Народноосвободителна войска на Китай (НОАК). Това съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Обещанието беше обещано в изявление за Си-Би-Ес. На въпрос на телевизионния водещ Скот Пели дали американската войска ще отбрани Тайван, президентът отговори: „ Да, в случай че в действителност има невиждана офанзива “. Журналистът попита дали Съединени американски щати ще " защитят Тайван при положение на китайска инвазия ". „ Да “, повтори президентът.

В същото време той предизвести, че не има намерение да предизвиква жителите на острова да разгласят самостоятелност. В отговор на въпроса „ Какво би трябвало да знае президентът Си Цзинпин за вашия ангажимент към Тайван? “ Байдън сподели: „ Съгласни сме с това, което подписахме преди доста време. И че има „ политика за един Китай “ и Тайван самичък взема решение по отношение на своята самостоятелност “, отговори Байдън.

Напрежението в Тайванския пролив ескалира, откакто ръководителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети острова на 2-3 август, което провокира откровения яд на Пекин. А в петък сътрудник на Си-Ен-Ен, базирайки се на заместник-директора на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Коен, написа в Туитър, че „ китайският президент Си Цзинпин е споделил на армията си, че желае Китай да може да поеме контрола над Тайван със мощ до 2027 година “.

Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет, е сигурен, че китайският общоприет щаб, несъмнено, има проекти за десант в Тайван, само че сходни изявления не би трябвало да се одобряват за чиста монета. „ Всяка страна, в това число КНР, има свои лични проекти за нахлуване и отбрана на разнообразни страни. Няма нищо изненадващо. Има проекти за нахлуване над Тайван, само че това не значи, че в последна сметка ще се стигне до боен конфликт “, изясни специалистът. Въпреки че Тайван в този момент може да е „ кондензиран “ с американски оръжия и бойни експерти, конфликт за острова е малко евентуално да ескалира в нуклеарна война сред Китай и Съединените щати. „ С възможност от 99% това няма да се случи, тъй като Китай е извънредно рационална и виновна мощ. В Тайван живеят до 25 милиона души и това е много укрепен остров, тъй че за всички е явно, че въоръжени конфликти там ще доведат до големи жертви “, прибавя ориенталистът.

Научният шеф на Института за Китай и модерна Азия на РАН Лукин не изключва сюжета за нуклеарна война сред Китай и Съединени американски щати, макар че до момента всички полемики за това, съгласно него, са „ нереални “. „ Ако да вземем за пример Пекин не успее да реализира задачите си във връзка с Тайван, това ще бъде извънредно оскърбление за него. В този случай Китай може да компенсира този неуспех с потреблението на нуклеарно оръжие. Но към този момент към острова няма даже стандартен боен спор “, напомни събеседникът.

„ Ако бъде атакуван, Тайван ще отвърне на удара. Колко дейно? Чуждите военни специалисти вършат разнообразни прогнози. Някои споделят, че Китай ще стовари войски и ще превземе територията след няколко дни, до момента в който други са сигурни, че подобен сюжет няма да се реализира, тъй като американците ще имат време да съберат сили и да влязат във войната “, сподели Лукин по-рано.

Що се отнася до изказването на Байдън, неговата цел е да отбрани Тайван посредством превантивно заплашване, счита китаистът. „ Определено можем да кажем, че Байдън се отдалечи от политиката на „ стратегическа неустановеност “, която Америка следваше при Тръмп. На въпрос по отношение на поддръжката на Тайван при положение на въоръжен спор с Китай, Тръмп постоянно отговаряше уклончиво. Байдън дава отговор непосредствено “, сподели Лукин.

Маслов счита речта на Байдън за отражение на подмолните разногласия в ръководещите кръгове. „ В естаблишмънта се води сериозен пердах. По-голямата част от американския хайлайф и бизнеса, обвързван с търговията сред Съединени американски щати и Китай, се опълчват на утежняването на обстановката към Тайван. В последна сметка ескалацията на спора може доста да утежни търговията сред страните. А комерсиалният оборот сред тях за миг е стотици милиарди долари. В същото време Китай доставя повече, в сравнение с купува, и няма страна, която да го размени в това “, напомни Маслов.

„ Друга част от американския естаблишмънт е уверена, че е належащо Китай изцяло да „ затъне “ в тайванския проблем. За да извършите това, провокирайте офанзивата му против острова, по-късно обвинете Пекин в всеобщо нарушение на човешките права и по-късно дефинитивно унищожете Китай като макроикономически район. Тоест да се направи „ недосегаема страна “ от Поднебесната империя, заточеник и по този метод да се отстрани съперник. В Пекин схващат това и не желаят да се намесват, “, счита специалистът.

В тази обстановка Китай се пробва да координира по-нататъшните си стъпки с други страни. „ Въпросите за сигурността бяха повдигнати предходната седмица на срещата на ШОС. А в понеделник в Пекин се организираха съвещания със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Очевидно е, че КНР се пробва да контракти по-нататъшното развиване на обстановката към Тайван “, допусна събеседникът. Всъщност секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев дойде в Пекин в понеделник. В резултат на това стана известно, че Патрушев и членът на Политбюро на Централен комитет на ККП Ян Цзечи са изразили угриженост по отношение на „ ескалацията на напрежението от страна на Съединени американски щати “ в района. Друг член на Политбюро, секретарят на политическата и правна комисия на Централен комитет на КПК Гуо Шенкун, сподели в диалог с Патрушев, че Пекин е подготвен да прокара нова всеобхватна идея за сигурност дружно с Москва.

Откакто Конгресът на Съединени американски щати (включително сенатор Байдън) утвърди Закона за връзките с Тайван през 1979 година, президентите на Съединени американски щати единствено един път са си разрешили да заплашат Пекин с директен боен конфликт. Беше през 2001 година, когато Джордж У. Буш, в отговор на сходен въпрос дали Съединени американски щати са длъжни да пазят Тайван, в случай че бъде атакуван, отговори: „ Да. И китайците би трябвало да схванат това “. Тогава тази опасност прозвуча чисто спекулативно. Първо, връзките сред Америка и Китай бяха в разцвета си. Второ, армията на КНР очевидно не беше подготвена да провокира освен Америка, само че даже и „ сепаратистите “. Тогава НОАК просто не разполагаше с десантни кораби, способни да доставят китайски бойци на непокорния остров.

Днес Пекин разполага с такива кораби. Сега китайският флот, най-големият в света, е в положение изцяло да блокира Тайван, в случай че пожелае. Тази оценка направи командирът на Седми американски флот вицеадмирал Карл Томас, разяснявайки изказването на Байдън. КНР създава кораби с „ впечатляващо движение “, до момента в който Съединени американски щати нямат доста корабостроителници, оплака се Томас в изявление за „ Уолстрийт Джърнъл “. Той също по този начин похвали нарасналата съгласуваност на дейностите на разнообразни войски на НОАК, в това число Военновъздушни сили и Военноморски сили. „ Те започнаха да работят по-хармонично, в сравнение с преди година, три, пет години “, уточни вицеадмиралът.

В диалог с Байдън неслучайно журналистът от Си-Би-Ес още веднъж попита същото. Факт е, че през май, по време на визитата си в Япония, президентът към този момент направи сходно изказване. Но тогава мнозина взеха решение, че възрастният президент просто се е изказал неправилно. И в действителност, няколко часа по-късно личният му екип отхвърли думите на шефа. Анонимен представител на Белия дом изясни на „ Ройтерс “ тогава, че президентът е бил свестен неправилно - той е приказвал за даване на острова на " военни средства за защита ", което е в сходство със " Закона за връзките с Тайван ". Както знаете, този документ планува разнообразна поддръжка за " управляващите " на острова, по-специално през всичките тези десетилетия Вашингтон доставя на Тайпе съвременни оръжия. Документът обаче не съдържа обвързване за интервенция във войната на страната на островитяните. Така обещанието на Байдън се трансформира в негова персонална самодейност.

Пекин също даде отпор на Вашингтон по този въпрос. „ Изявлението на американската страна жестоко нарушава правилото за един Китай и наредбите на трите взаимни китайско-американски официални съобщения “, сподели представителят на китайското външно министерство Мао Нин. „ Това също по този начин изпраща неверно обръщение към силите за самостоятелност на Тайван. Китай показва надълбоко неодобрение и остро стачкува в това отношение, а също по този начин направи строго показване на американската страна “, сподели Мао. " Никой не би трябвало да подценява твърдата решителност на китайския народ да пази националния суверенитет и териториалната целокупност ", добави дипломатът.

Малко след речта на Мао четири самолета на НОАК пресякоха по този начин наречената междинна линия на Тайванския проток. Според министерството на защитата на острова в маневрите са взели участие два изтребителя Су-30, един Джиан-16 и изтребител-бомбардировач. В отговор Тайпе също издигна въздушен патрул и разположи противовъздушни ракетни системи. В същото време външното министерство на Острова изрази " откровена признателност " на Байдън. „ Тайван, изправен пред военната агресия и провокативните дейности на Китай, ще продължи да укрепва качествата си за самозащита, твърдо да се съпротивлява на авторитаризма и експанзията и да задълбочава тясното партньорство в региона на сигурността със Съединените щати “, сподели Тайпе.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР