В Словения днес избират нов парламент. Социологическите проучвания сочат оспорвана

...
В Словения днес избират нов парламент. Социологическите проучвания сочат оспорвана
Коментари Харесай

Оспорвани парламентарни избори в Словения

В Словения през днешния ден избират нов парламент. Социологическите изследвания сочат оспорвана конкуренция сред дясноцентристката партия на премиера Янез Янша и опозиционната лявоцентристка групировка " Движение независимост ".

Около един 1,7 млн. словенци имат право да гласоподават за 90 депутатски места в Народното събрание в Любляна. Според последните анкети се чака седем партии да влязат в Народното събрание.

Янез Янша, който ръководи с държавно управление на малцинството, може да загуби изборите, сочат резултатите от последните изследвания. Неговата дясноцентристката Словенска демократическа партия (СДП) е подкрепяна от към 25 % от гласоподавателите. Толкова е и поддръжката за лявоцентристката политика на сполучливия предприемач Роберт Голоб.

Анализатори в Любляна считат, че икономическата политика на Янша с растеж на Брутният вътрешен продукт с над 8 % предходната година може да му донесе изборната победа. Въпреки това обаче опозицията твърди, че доста хора живеят под прага на бедността, което се дължи на огромните неравенства в обществото.

Брюксел следи деликатно премиера Янша поради политическия и финансов напън върху гражданското общество, публичните медии и правосъдната система. В отчета на американската фондация " Фрийдъм хаус " се споделя, че Словения е измежду страните в Европа, отбелязали през предходната година максимален спад в спазването на демократичните стандарти.

Ключова роля за избора на словенците ще играе съветската инвазия в Украйна, настояват политическите анализатори. Словения, под управлението на Янша, зае проукраинска позиция, синхронизирайки се с Европейски Съюз. Янша придружи министър председателите на Чехия и Полша в Киев, с цел да изрази солидарността си с Украйна.

Смята се, че единственият политически състезател, който може да се изправи против настоящия министър председател, е Роберт Голоб - сполучлив управител на огромна компания, само че политически некомпетентен. Съмненията на гласоподавателите са дали Голоб ще съумее да направи разлика сред ръководството на компания и ръководенето на страна, още повече че намирането на съдружни сътрудници ще бъде извънредно мъчно поради упования накълцан парламент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР