В сложната политическа ситуация: Радев избира служебен премиер между 10

...
В сложната политическа ситуация: Радев избира служебен премиер между 10
Коментари Харесай

В сложната политическа ситуация: Радев избира служебен премиер между 10 души

В комплицираната политическа обстановка: Радев избира длъжностен министър председател сред 10 души.

България отива към предварителни парламентарни избори, стана ясно преди минути, откакто от ГЕРБ дефинитивно оповестиха, че оттук насетне няма да договарят повече с досегашните си сътрудници от ПП-ДБ.

Според Мария Габриел и преговорния екип на партията повода били непрекъснатите „ изнудвания “ от страна на ПП-ДБ,
на които първо отстъпили енергийния министър,
след това този на защитата, а най-после поискали и вътрешното министерство.

От ГЕРБ са безапелационни, че няма да влизат в диалозите за втори мандат, който наподобява жертван, защото нито Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ или Има Такъв Народ желаят да поддържат кабинет на ПП-ДБ.

Шансовете да се осъществя държавно управление с третия мандат също клонят към нула,
а множеството от политическите сили, оповестиха пред президента,
че не желаят да го получават. Дори от Движение за права и свободи към този момент не виждат смисъл и са безапелационни, че е по-удачно да има нови избори.

Според конституционалисти рулетката ще се завърти и през втората седмица на април президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи длъжностен министър председател, който да дефинира министрите си, написа „ Флагман “.

След измененията в Конституцията, инициирани от ПП-ДБ, опциите на президента са извънредно лимитирани.

Според член 99, алинея 5 от главния закон той може да избира за длъжностен министър председател някой всред ръководителя на Народното събрание (Росен Желязков),

шефа на Българска народна банка (Димитър Радев) или подуправителите на Българска народна банка (Андрей Гюров и Петър Чобанов),
ръководителят на Сметната палата (Димитър Главчев)
или омбудсмана или негов заместител (Диана Ковачева до дни би трябвало да стане българския арбитър в Страсбург и позицията й ще заеме Елена Маркова,

сегашен зам.-национален омбудсман).

По стичане на събитията „ главните обвинени “ са свързани с ГЕРБ,

а съгласно политически анализатори президентът ще се довери на най-логичния ход – ще назначи сегашния ръководител на Народното събрание Росен Желязков за министър председател.
За това загатна преди дни и политическият пиар Диана Дамянова,
която стигна по-далеч – съгласно нея още веднъж ще има цикъл от избори и ГЕРБ ще ръководят посредством Желязков и определените от него министри.

На хартия те ще могат да бъдат следени от Народното събрание, само че Народно събрание не може да ги смъкна, до момента в който няма избор на титулярен кабинет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР