В следващ парламент, който наистина ще обсъжда промени в конституцията,

...
В следващ парламент, който наистина ще обсъжда промени в конституцията,
Коментари Харесай

Омбудсманът да се избира пряко от народа, предлага Мая Манолова

В идващ парламент, който в действителност ще разисква промени в конституцията, ще внеса своите оферти, които да са в посока разширение пълномощията на омбудсмана. Сред тях ще е законодателна самодейност на омбудсмана и омбудсманът да се избира директно от народа. Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в свое видео във Facebook.

„ Проектът за нова Борисовска конституция е юридическо дъно и позор. Пътят, който би трябвало да поеме, е не към пленарна зала, а към кошчето. Правата и свободите на жителите и ролята на омбудсмана в тяхна отбрана, необяснимо за какво, са преместени от началото на конституцията - втора глава, в девета глава”, добави Манолова.

По думите й обезпокоително и рисково е отношението към институцията на омбудсмана, който по до момента настоящата конституция има право да се застъпва за безусловно всички права и свободи на българските жители и да ги пази от всички субекти – държавни, общински или частни. „ Според новия план на конституция, обаче омбудсманът се трансформира в елементарен наблюдаващ дали се съблюдават правата на българските жители, а не в техен защитник”, означи тя.

Според нея съмнението, че лобисти са писали този план, има своето блестящо удостоверение в частта, в която от пълномощията на омбудсмана е изключено правото да пази правата на българските жители във връзка с банки, колектори, бързи заеми, неточни и нагли работодатели. „ Това е безсрамие и атентат против институцията на омбудсмана и против правата на българските жители. Докато хората на площада викат „ Мутри, вън! “, мутрите пишат план на конституция. Оставка и не пипайте конституцията!, съобщи Манолова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР