В Слънчевата система вероятно някога е имало още една планета,

...
В Слънчевата система вероятно някога е имало още една планета,
Коментари Харесай

В Слънчевата система е имало още една планета

В Слънчевата система евентуално в миналото е имало още една планета, която е била изхвърлена от орбитата си, само че чието наличие е асъдействало за актуалните планетарни орбити, заяви " Дейли мейл ".

Планетите са се зародили от прахуляк и газ и са обкръжили младото Слънце. Смята се, че орбитите на газовите колоси в миналото са били много близки и под формата на окръжности, само че гравитационните взаимоотношения са ги трансформирали до сегашния им тип. Според учените тази настройка е " извънредно необикновена ", само че аргументите не са известни.

Американски учени сътвориха хиляди модели за това по какъв начин орбитите на планетите от Слънчевата система са се развивали с течение на времето и считат, че са разкрили най-вероятното пояснение. Според тях Юпитер и Сатурн са минали към " ексцентричните си " овални орбити по-рано от считаното до момента.

Според астрономите орбитите на ледените колоси като Уран и Нептун са били повлияни от гравитационно евакуиране на мистериозна планета, която в този момент липсва и която съгласно тях била мразовит колос сред Сатурн и Уран.

" Вече знаем, че единствено в нашата вселена има хиляди планетни системи ", споделя Мат Клемънт от Научния институт Карнеги във Вашингтон, началник на проучването. " Но се оказва, че подреждането на планетите в нашата Слънчева система е много извънредно, по тази причина използвахме модели, с цел да пресъздадем процесите на образуване, разясни той. Това е нещо като да се опиташ да схванеш какво се е случило по време на злополука - какъв брой бързо са се движили колите, в какви направления ", добавя той.

Учените смятаха, че в зората на съществуването си Юпитер е правил три цялостни завъртания към Слънцето за времето, в което Сатурн прави две цялостни обиколки. Анализите на експертите от екипа на Клемънт посочили, че тази догадка не изяснява актуалната настройка на газовите колоси.

Според техния модел Юпитер най-вероятно е правил две завъртания към Слънцето за времето, през което Сатурн прави едно завъртане. Установено било също, че орбитите на Уран и Нептун са повлияни от голям брой външни фактори. Сред тях са гравитационното въздействие на пояса на Кайпер, както и въздействието на различен мразовит колос, който е бил изхвърлен от орбитата си. Екипът счита, че моделът им може да се употребява за проучване на основаването на планетите и на планетни системи, на които би могло да има живот.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР