В Скопие втори ден заседава смесената историческа комисия. Във фокусите

...
В Скопие втори ден заседава смесената историческа комисия. Във фокусите
Коментари Харесай

В Скопие втори ден заседава смесената историческа комисия

В Скопие втори ден заседава смесената историческа комисия. Във фокусите на диалозите са измененията в учебниците.

Заседанието е в същия ден, в което е церемонията по разкриване на новата постройка на българския културен център в столицата на РСМ.

Културно-информационният център на България в РСМ се мести в нова постройка
Заседанието и откриването на новата постройка се организират под сянката на следващо нахлуване против българския клуб " Цар Борис ІІІ " в Охрид, където беше стреляно с револвер от преминаващ автомобил.

Мрачният случай провокира реакция и на проф. Ангел Димитров – съпредседател на смесената историческа комисия. Въпреки това след първото съвещание през вчерашния ден българските и македонските историци обявиха, че полемиките са градивни.

Вчера бяха обсъждани измененията в учебниците по география, както сочат рекомендациите от август. Те би трябвало да бъдат изменени в период от една година, а в период от две години следва да има и смяна в учебниците по история  в България за 5-ти клас и в Северна Македония за 6-ти клас.

По традиция след съвещанията изказвания дава съпредседателят – хазаин – в този случай Драги Георгиев.

" Имаше съдържателни полемики, те са за това, което към този момент бе обсъждано на последните три срещи, като на следващия ден продължаваме по този дневен ред "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР