В ситуация, в която противникът има превъзходство по численост и

...
В ситуация, в която противникът има превъзходство по численост и
Коментари Харесай

Би Би Си: Украински военен разказва за ситуацията при Днепър - Измъкнах се от ада

В обстановка, в която съперникът има предимство по бройка и въоръжение, един украински боен от фронтовата линия споделя отрезвяващо за битката на Украйна да се задържи на източния бряг на голямата река Днепър. Няколкостотин украински бойци са се добрали до такава степен в границите на контраофанзивата, почнала преди шест месеца.

Под безмилостния съветски огън военнослужещият на ВСУ е прекарал няколко седмици на окупираната от руснаците лява страна на реката в границите на опитите на украинската войска да сътвори плацдарм към село Кринки, написа Би Би Си, като не посочва името му. В описа му, изпратен посредством приложение за известия, се приказва за взривени във водата лодки, неопитни подкрепления и чувство за занемаряване от страна на украинското командване. Той акцентира възходящото напрежение, защото отбраната на Украйна против съветската инвазия наближава края на втората си година.

Украинските военни обявиха пред Би Би Си, че не разясняват обстановката в този регион от съображения за сигурност.

Цитатите от известията на украинския военнослужещ са изписани по-долу в курсив.

" Цялото прекосяване на реката е под непрекъснат обстрел. Виждал съм по какъв начин лодки с мои приятели на борда просто изчезват във водата след обстрел и вечно остават в река Днепър... Трябва да носим всичко със себе си - генератори, гориво и храна. Когато създаваш плацдарм, се нуждаеш от доста от всичко, само че за този регион не са планувани доставки... Мислехме, че откакто стигнем до такава степен, врагът ще избяга и тогава ще можем умерено да транспортираме всичко, от което се нуждаем, само че не се получи по този начин...

Щом пристигнахме на [източния] бряг, врагът ни чакаше. Руснаците, които успяхме да пленим, споделиха, че силите им са били предизвестени за нашия десант, тъй че когато стигнахме там, те знаеха тъкмо къде да ни открият. Те хвърлиха всичко по нас - артилерия, минохвъргачки и реактивни системи. Мислех, че в никакъв случай няма да се измъкна. "

Все отново няколкото стотин морски пехотинци съумяват да се окопаят, частично подкрепени от украинския артилерийски огън от по-високите, западни крайбрежия на Днепър. Реката разделя окупираните от Русия и следените от Украйна елементи на южната Херсонска област.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се стремеше да опише за тази атака, представяйки я като начало на нещо по-голямо. Генералният щаб на Украйна заяви в ежедневната си сводка в неделя, че силите му поддържат позициите си на източния бряг на Днепър и нанасят " провали в тила на съперника ".

Разказът на този боец обаче разкрива различията сред украинското държавно управление и неговите генерали по отношение на положението на войната.

През ноември главнокомандващият на Украйна военачалник Валерий Залужни съобщи пред списание " Иконъмист ", че " сходно на Първата международна война сме достигнали равнище на технологиите, което ни слага в патова обстановка ".

Кабинетът на президента Зеленски бързо укори генерала за мненията му, отричайки, че на бойното поле има невъзможност.

" Всеки ден седяхме в гората под обстрел. Бяхме се озовали в капан - всички пътища и пътеки са осеяни с мини. Руснаците не могат да управляват всичко и ние го използваме. Но техните дронове непрекъснато бръмчат във въздуха, подготвени да нанесат удар при най-малкото придвижване... Снабдяването беше най-слабото звено. Руснаците следиха снабдителните ни линии, тъй че стана по-трудно - имаше даже липса на питейна вода, макар доставките ни с лодки и дронове... Плащахме за огромна част от оборудването си сами - купувахме генератори, зарядни устройства и топли облекла. Сега, когато настъпват студовете, нещата единствено ще се утежняват - действителната обстановка се потулва, тъй че никой няма да промени нищо. Никой не знае какви са задачите. Мнозина считат, че командването просто ни е изоставило. Момчетата мислят, че наличието ни е имало повече политическо, в сравнение с военно значение. Но ние просто си вършехме работата и не се занимавахме със тактика ".

Няма подозрение, че това форсиране на реката е принудило част от съветските сили да се пренасочат от други елементи на фронтовата линия, като да вземем за пример мощно предпазените им позиции в региона на Запорожие, където Киев се надяваше, че ще има пробив по-рано.

Би Би Си неотдавна беседва с някои съветски бойци, които пазят брега на реката в този регион. Те обявиха, че е " самоубийство " да се придвижват там, като споделиха, че загубите са огромни и че не могат да изтласкат украинците от опорните им пунктове.

Междувременно украинските военни декларират, че желаят нападат съветските снабдителни линии и да ги принудят да се оттеглен от реката, с цел да предпазят цивилните от обстрел.

Това значи, че както съветските, по този начин и украинските военни са под сериозен обстрел.

" В множеството случаи загубите ни бяха неточности - някой не е скочил задоволително бързо в този окоп; различен се е скрил неприятно. Ако някой не се е укрил, незабавно го обстрелват отвред... Но с помощта на нашите медици, в случай че успеем да закараме ранен боец - той ще бъде избавен. Те са титани, богове. Но не можем да измъкнем телата на падналите. Просто е прекомерно рисково... В същото време нашите дронове и ракети нанасят доста загуби на врага. Веднъж взехме военнопленници, само че къде да ги през деня, в случай че нямаме опция да преминем реката даже със личните си ранени приятели? "

Както всяка друга част от фронтовата линия, и тази интервенция се трансформира в борба на безсилие. Докато Русия попълня редиците си с наборни бойци и помилвани пандизчии, Украйна се бори да откри нужната й жива мощ. Неотдавнашно следствие на Би Би Си откри, че от началото на пълномащабната инвазия на Русия близо 20 000 мъже са избягали от Украйна, с цел да избегнат наборната работа.

" Тук трябваше да бъдат пратени няколко бригади, а не обособени роти - просто нямаме задоволително хора... Сред нас има доста млади момчета. Нуждаем се от хора, само че от подготвени военни, а не от новаците, които имаме там в този момент. Има момчета, които са прекарали единствено три седмици в образование и са съумели да стрелят единствено няколко пъти. Това е цялостен пъкъл. Преди една година не бих споделил това, само че в този момент, извинявайте, към този момент не мога... Всички, които желаеха да станат доброволци, пристигнаха от дълго време - в този момент е прекомерно мъчно да изкушиш хората с пари. В момента при нас идват тези, които не са съумели да избегнат наборната работа. Ще се изсмеете, само че някои от нашите морски пехотинци даже не могат да плуват ".

Село Кринки е превърнато в отломки. Моментите на облекчение, когато преди година бяха освободени град Херсон и обширни елементи от Харковска област, към момента не са повторени. Вместо това успехите на Украйна се показват в дребни части опустошена и изоставена земя. Това затруднява политическата изразителност на президента Зеленски за нуждата от дълготрайна поддръжка от страна на Запада.

" Измъкнах се, откакто получих травма от една мина, само че един от другарите ми не съумя - от него беше останала единствено каската му... Имам възприятието, че съм се измъкнал от пъкъла, само че момчетата, които ни замениха последния път, попаднаха в още по-голям пъкъл от нас... Но следва идната ротация. Не след дълго ще би трябвало да прекося реката още веднъж ", написа украинският боец, представен от Би Би Си.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР