В ситуация на изгубени в протестите се оказа днес правителството,

...
В ситуация на изгубени в протестите се оказа днес правителството,
Коментари Харесай

Как правителството се изгуби в протестите

В обстановка на " изгубени в митингите " се оказа през днешния ден държавното управление, смесвайки информация за митингите на пожарникари, служители на реда, надзиратели и симпатизанти на " Възраждане ".

Всичко стартира, откакто през днешния ден говорителката на държавното управление и началничка на кабинета на премиера - Лена Бориславова, цитирайки вътрешния министър Бойко Рашков, разгласи: един от 19-те души, посочени от премиера в прокуратурата измежду основните виновници за корупцията у нас, провежда набирането на криминалнопроявени лица против възнаграждение, които да се включат в митинга на служителите на реда, пожарникарите и надзирателите в пандизите тази неделя.

Рашков уведомил за това сътрудниците си на оперативно съвещание на държавното управление, а след него Бориславова осведоми и медиите.

" Обсъдихме митингите. Премиерът през днешния ден ще организира срещи с протестиращите служители на реда и пожарникари. Информирани бяхме от министър Рашков, че в цялата страна тече организация престъпно проявени субекти да вземат участие в митингите, подтиквани със възнаграждение. Част от уредниците са купувачи на гласове, известни на Министерство на вътрешните работи. На митинга на Министерство на вътрешните работи в събота - престъпно проявени лица са подтиквани да вземат участие в този митинг. Един от 19-те души, посочени от премиера в прокуратурата, взе участие също в това ", сподели Лена Бориславова.
По-късно в Министерския съвет министър председателят Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков се срещнаха с ръководителя на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов и по-късно Рашков разгласи, че е станала неточност и провокаторите нямало да са на митинга на служителите на реда:
" Грешка е станала. Имаме поради митингите в сряда, които се приготвят.

Ще се въздържа да кажа за кое лице става дума, по-добре да каже министър председателят. Ще вземем всички законни ограничения, с цел да бъдат избегнати всички нежелани последствия. "
В сряда има различен митинг - на партия " Възраждане ", против зелените документи. Лидерът Костадин Костадинов съобщи, че митингът ще се организира от 11.00 ч пред Министерски съвет на 23 февруари. След срещата на СФСМВР с премиера и вътрешния министър стана ясно, че заплатите на служителите на реда няма да бъдат вдигнати в този момент с 20 на 100 и затова в неделя те ще стачкуват дружно със чиновниците на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (надзирателите в затворите). Рашков обаче не пропусна да постави чеп сред работещите в двете структури: " Няма подозрение, че възнагражденията са изостанали в това число и от заплатите на някои други сродни ведомства, да вземем за пример ГДИН към Министерството на правораздаването. По времето на кабинета “Борисов” се усилиха заплатите в някои ведомства с 30 на 100, Министерство на вътрешните работи не беше включително. "
Премиерът и Рашков започват постоянен разговор със СФСМВР, като идната среща е в понеделник. Председателят на синдиката Валентин Попов сподели, че е удовлетворен, само че че недоволството им продължава и ще бъде изразено обществено.

" Ние сме разговаряли с представители на ръководещата коалиция преди образуването на Народното събрание и кабинета и сме заявявали нееднократно, че в случай че в Министерство на вътрешните работи стартира промяна, ние ще я подкрепим с всички благоприятни условия и сили, даже и да има непопулярни ограничения. Не мога да уточнявам сега, тъй като сме надалеч от този стадий. Ние държим на изчерпателен функционален разбор и ограничения за превъзмогване и реформиране на министерството. Тази вечер ще има митинг във Варна, на следващия ден в Русе, в неделя митингът в София ще се организира. Нямаме данни все още, че ще се случи 20 на 100 нарастване на заплатите. Бяхме уверени, че по отношение на набирането на криминалнопроявени не става въпрос за митинг на чиновници на Министерство на вътрешните работи ", сподели Валентин Попов.

Премиерът Кирил Петков също заявява, че с полицейския профсъюз ще работят ръка за ръка.

Същевременно синдикатът на пожарникарите, който привиква митинг в събота, се обиди, че не е поканен на диалози в Министерския съвет.

„ Не мога да кажа дали има информация за данни за престъпни контингенти, които провеждат митинги, които да се слеят с нас - съобщи пред публицисти президентът на НСПС " Огнеборец " Венцислав Станков. -Категорично се разграничаваме от такива лица, в случай че фактически има планове за присъединение към нашия митинг. “

Освен с митингите, през днешния ден държавното управление се занимаваше и с армията.

След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност, който предложи на държавното управление да финансира предпочитано Българската войска, кабинетът отпусна 200 млн. лева за задачата. Става дума за приемане на оферта от 35,5 млн. лева за придобиване на радиокомуникационно съоръжение, " защото закупените бойни машини и танкове не могат да споделят между тях " по думите на Лена Бориславова. Одобрени били и капиталови разноски от 60 млн. лева за силите за специфични интервенции за нови бронирани и високопроходими коли, както и рационализация на танковете Т-72 на стойност 99 млн. лева

Правителството е подхванало и промени в Наказателния кодекс, с цел да отговори на рецензии на Европейската комисия от 2019 година, че нямаме съответни санкции за компютърни закононарушения, за детската полова онлайн употреба и за закононарушения против интелектуалната благосъстоятелност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР