В Сирия един мирен антиправителствен протест на днешния ден преди

...
В Сирия един мирен антиправителствен протест на днешния ден преди
Коментари Харесай

Войната в Сирия - седем години по-късно

В Сирия един кротичък антиправителствен митинг на днешния ден преди 7 години, прерасна във война, която продължава и през днешния ден. Сега за страната се приказва като за Ада на земята, сраженията не престават, броят на жертвите не стопира да пораства. За измеренията на спора споделя интернационалния ни редактор Теодора Гатева.

 © Българска национална телевизия
Стотици хиляди жертви, десетки воюващи една против друга групировки, конфликт сред ползите на огромните районни и световни сили - всичко това удължава войната и прави края незнаен.

Болници, образователни заведения, пътища - превърнати в прахуляк, тогавашните шумни пазари - призрачно тихи, а архитектурните шедьоври, сринати със земята - това е Сирия през днешния ден. Всичко стартира на 15 март 2011 година, в Дераа - група настроени сирийци, въодушевени от Арабската пролет, провеждат антиправителствена проява. Негодуват против безработицата, корупцията и неналичието на народна власт при режима на президента Асад. Армията смазва митинга, само че демонстрациите обгръщат цялата страна с искане за оставката на Асад.

Започва революция.
 © Българска национална телевизия
Седем години по-късно равносметката е 353,900 убити, 56,900 изчезнали, за които се допуска, че са мъртви - данните са на Сирийската обсерватория за човешки права. Заради тежкия спор към половината от популацията на Сирия не живее по родните си места - над 5 млн сирийци са напуснали страната. Повечето са в бежански лагери в Ливан, Йордания и Турция. Вътрешните мигранти са над 6 милиона.
 © Българска национална телевизия
Много от дълго време спорът в Сирия не е единствено за и срещу Башар Асад. Помежду си воюяват разнообразни групировки, под общото название размирен. Тук се бият джихадистки формирования, най- мощните от които са Ислямска страна и подразделенията на Ал Кайда.

Режимът в Дамаск управлява по-голямата част от страната, друга огромна част - от Сирийските демократични сили, водени от сирийските кюрди.

В спора в Сирия от дълго време вземат участие и огромните международни играчи. Основните съдружници на режима на Башар Асад са Русия и Иран, до момента в който Съединени американски щати, Турция и Саудитска арабия поддържат така наречен бунтовници. През 2015 година Москва стартира въздушна интервенция в поддръжка за проправителствените сили, която обърна хода на войната в интерес на режима. Европейските страни - като Англия и Франция, поддържат - военно и логистично така наречен „ умерена съпротива “.

В момента най-тежките сражения се водят в региона Изгочна Гута, край Дамаск, която се управлява от бунтовниците.
 ​Продължават яростните сражения в сирийския анклав Източна Гута ​Продължават яростните сражения в сирийския анклав Източна Гута
Продължават яростните сражения в сирийския анклав Източна Гута. Офанзивата на проправителствените елементи раздели зоната, която е под контрола на бун...

И с цел да ви покажем злокобното лице на войната - вижте региона на Източна Гута - през август 2013 и през февруари 2018 година. По данни на Организация на обединените нации 93% от постройките са изравнени със земята. Само от началото на офанзивата там преди три месеца жертвите са стотици:



А краят на войната наподобява към момента отдалечен. Ясно е, че би трябвало да се откри политическо решение. Не е ясно обаче по какъв начин ще стане това. Един от главните въпроси е ориста на Башар Асад. Опозицията и интернационалните сили, отпред със Съединените щати, упорстват за неговата оставка. В другия лагер, където е Русия - са за разговор сред властта и бунтовниците. И до момента в който договарянията в разнообразни формати по целия свят не престават, в Сирия стартира осмата година на гражданската война и има деца, родени под бомбите, които не знаят по какъв начин се живее в мир.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР