В Шотландия ще бъдат показани три копия от първото печатно

...
В Шотландия ще бъдат показани три копия от първото печатно
Коментари Харесай

В Шотландия ще бъдат показани копия от първото издание на пиесите на Шекспир

В Шотландия ще бъдат показани три копия от първото печатно издание на алманах с пиесите на Уилям Шекспир във връзка 400 години от публикуването му, заяви Пи Ей мидиа/ДПА.

Екземплярите ще могат да бъдат прегледани в университета на Глазгоу, в Националната библиотека на Шотландия в Единбург и в Маунт Стюарт хаус на остров Бют по друго време през годината.

Така ще бъдат маркирани 400 години от публикуването на първото печатно издание на сбирката Шекспирови пиеси през 1623 година, близо седем години след кончината на драматурга, считано за една от най-влиятелните книги, писани в миналото. Едва 18 от пиесите на Шекспир са издадени, до момента в който той е жив. Популярността на Шекспир тогава не е същата, каквато е по-късно, сподели проф.Ейдриън Стрийт, началник на катедра Английска литература в университета на Глазгоу.

Изданието от 1623 година съдържа 36 пиеси, 18 от които са отпечатани за пръв път в този алманах и по този начин евентуално са избавени за поколенията творби като " Бурята " и " Макбет ". Тиражът на първото издание е към 750 екземпляра, като до през днешния ден са непокътнати 235 - 50 от тях са във Англия, 149 - в Съединени американски щати, 36 са в други страни, а девет са разказани като изчезнали.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР