В сградата на бившия супермаркет в община Хебертсхаузен служители по

...
В сградата на бившия супермаркет в община Хебертсхаузен служители по
Коментари Харесай

Селото, което приема бежанци с охота и отворени обятия

В постройката на някогашния супермаркет в община Хебертсхаузен чиновници по сигурностт а разделят леглата с огради, подреждат маси и местят столове . Отвън на паркинга стоят още мъже в тъмни униформи – чакат идването на следващия рейс. С него на всеки две седмици идват по към 50 бежанц и, които от тук се разпределят по обитаеми места в цялата община, разказва обстановката АРД.

Пристигащите рейсове и препълнените приемни центрове безпокоят локалните управляващи в Германия от седмици. Навсякъде кметове и общински съветници са обезпокоени и пишат остри писма , тъй като към този момент няма къде да настаняват бежанците. Актуалните изследвания демонстрират, че миграцията сега е най-важната политическа тематика за Германия. 44 % я дефинират като проблем, с който политиците би трябвало да се заемат неотложно.

И в Хебертсхаузен , който е на половин час път с кола от Мюнхен, бежанските центрове са цялостни, идват от ден на ден хора. В момента там живеят 234 бежанци, което е със 190 повече, в сравнение с е трябвало да одобри дребното обитаемо място с 6000 поданици. Но никой не се афишира против това , показва АРД, представена от Дойче Веле.

Съдби, провокации и шансове

Кметът на общината Рихард Райшл приветства бежанците на идване . Той не се тревожи от това, че някои от тях може да останат по-дълго, както споделя пред АРД. За кмета това са човешки ориси , в същото време предизвикателство на интеграцията, само че преди всичко – шансове.

Шансове в Хебертсхаузен значи най-много едно – работа . Алио Диало да вземем за пример стартира от време на време да се труди още в три през нощта. Той е пристигнал в Бавария от Сенегал, сега се образова за пекар.

Неговият началник Томас Полц също вижда опция в притока на бежанци – гледа на тях като на метод да се запълнят работните места . В пекарната на Полц работят 90 суши от 14 разнообразни народи. Той споделя, че няма значение, че първоначално не всички приказват добър немски: " Занаятите се учат с очи ". " Нямаше да съществуваме, в случай че не бяхме наели множеството хора от други страни ", споделя синът на шефа Симон Полц.

Местните се грижат за новодошлите

Подобно на Диало 90 % от живеещите в Хедертсхаузен претенденти за леговище са включени в стратегии за образование или към този момент работят – в супермаркета, в месарницата, в конюшнята. Много от бежанците към този момент се ангажират и с доброволчески действия – оказват помощ да вземем за пример при реновирането на локалните детски площадки.

Целта би трябвало да бъде обезпечаването на претовареност на хората и оптимално бързото им консолидиране на трудовия пазар, споделя пред АРД и пенсионерът Петер Барт, който се старае по всякакъв начин да оказва помощ на бежанците. Той върви всекидневно в бежанските центрове, оказва помощ при попълването на документи, прави огледи на жилища, съпровожда хората, когато имат потребност от доктор и ги поддържа в търсенето на работа. Барт е един тип лобист на бежанците в общината.

Престъпността понижава

Не единствено в пекарната, а и в други сектори, в които из цяла Германия се изпитва дефицит на фрагменти, бежанците в Хебертсхаузен намират бъдеще . Туриале Перзада е дошъл през 2015-а година от Афганистан в Германия, през днешния ден работи в един дом за възрастни хора. Има неопределен трудов контракт и изкарва самичък прехраната си, споделя АРД.

Кметът Райшл показва, че и в Хебертсхаузен има паники поради възходящия брой бежанци и множеството млади мъже, които обикалят селището. И там има страхове. Но макар огромния брой бежанци данните за закононарушения понижават от години. Кметът акцентира, че това обезпечава на бежанците нужния публичен банкет, усъвършенства живота им и облекчава тежестта върху социалноосигурителните фондове.

АРД акцентира, че в Хебертсхаузен, където поддръжката за АзГ е доста под междинната за Бавария – 10,4%, на бежанците не се гледа като на опасност за вътрешния мир, а като на късмет. Вероятно таман това отличава тази община - прагматизмът и спокойствието. " Ние не се поддаваме на внушенията, пораждащи боязън – ние си сформираме мнение сами ", споделя Райшл пред АРД.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР