В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни

...
В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни
Коментари Харесай

Български или вносни са плодовете и зеленчуците, които ядем

В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни са доматите, прасковите и дините, които ядем,?

В наши оранжерии се създават прелестни български зеленчуци. И от тук потеглят към пазарите в страната. Производството им обаче става все по-трудно – и поради огромните разноски, и поради някои неприятни климатични изненади, които доведоха до измръзвания и заличаване на част от реколтата, осведоми Народоосвободителна въстаническа армия.

Така българският домат става все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно се измества от гръцкия, турския или полския да вземем за пример.

Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са импорт. Според контролните органи вносът е по-малък – към 55-60%. И въпреки всичко огромна част от продукцията, която доближава до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония. Според сектора – за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци понижава 10 пъти.

Да погледнем и към тържищата –гръцките плодове и зеленчуци са много по-евтини. И за образец – в случай че доматът на борсата коства приблизително – 1.30 лв., то вносният ще намерим за 1.40 лв., а родният – сред 1.75 и 2.20 лв..

Защо вносните плодове и зеленчуци изместват родната продукция на пазара, за какво са по-евтини и постоянно даже по-привлекателни за нас?

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР