След като Борисов и министърът на енергетиката задължават хората да

...
След като Борисов и министърът на енергетиката задължават хората да
Коментари Харесай

Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн. лв., да им ги плати

След като Борисов и министърът на енергетиката задължават хората да си купят водомери, топломери и измервателни уреди за 100 млн. лева, тогава е заслужено министър председателят да им ги заплати.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в свое мнение, изпратено до Министерството на енергетиката и до енергийния министър Теменужка Петкова.

То е във връзка промени в Закона за енергетиката, с които след 25 октомври 2020 година поетапно да  се вкара месечно отчитане на потреблението на топлинната сила в парцелите на потребителите. Отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят. Промените в закона се вършат през преходните и заключителни разпореждания на различен закон – Закона за енергийната успеваемост.

Настояваме държавното управление на господин Борисов, щом предлага такива разноски за елементарните хора, да им обезпечи средства от държавния бюджет, с които да бъдат закупени и инсталирани нови топломери, водомери и самостоятелни разпределители, се споделя още в мнението на Манолова.

Според специалисти на „ Изправи се.БГ “ в идващите до две години жителите, които са на централизирано топлоснабдяване, би трябвало да създадат непредвидени разноски за 100 млн. лева за нови устройства.

От Гражданската платформа съпоставят това с Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилища, също платена от бюджета.

Средно на едно домакинство новото условие значи непредвидени наложителни разноски от най-малко 300-400 лева в изискванията на тежка икономическа и обществена рецесия след Ковид-19. В частичната оценка за влияние няма изработен разбор ще има ли и какви обществени отрицателни въздействия за битовите консуматори на топлинна сила и какъв брой ще се усилят таксите за дялово систематизиране, показва още Манолова.

В момента в множеството сгради-етажна благосъстоятелност уредите за дялово систематизиране се регистрират веднъж в годината и надлежно разноските са по-малко.

Манолова и екипът й прецизират, че страните членки на Европейския съюз може да не вкарат в период до 1 януари 2027 г.  наложителното отчитане на измервателните  уреди с отдалечено отчитане, в случай че се потвърди, че това не е стопански дейно, т.е. ръководещите да не се аргументират с условия на Европейски Съюз за такова отчитане.

От „ Изправи се.БГ “ упорстват Министерството да изготви разбор, който   обществено да оповести дали за най-бедните жители в Европейския съюз е стопански дейно и обществено търпимо наложителното въвеждане на отдалечени уреди за дялово систематизиране, което ще коства на хората 100 млн. лева от бюджетите им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР