В Северен Амстердам, на терена, на който някога се е

...
В Северен Амстердам, на терена, на който някога се е
Коментари Харесай

В музея като на улицата

В Северен Амстердам, на терена, на който в миналото се е помещавал най-големият корабен пристан в Европа, през днешния ден непрекъснато се разраства откъм повърхност и наличие артистичната зона NDSM. На територията ѝ, надхвърляща размера на 10 футболни стадиона, комфортно се ширят голям брой питейни заведения, кафенета и заведения за хранене. Местните гидове описват, че терасите им гледат на юг, с цел да улавят слънчевите лъчи до късно, и това ги прави обичано място на жителите на града във всяка свободна минута. Редом с уютните заведенията холандски и интернационалните актьори разполагат работните си студиа там, основават галерии, провеждат изложения, пърформанси, фестивали и празненства из тогавашните халета и хангари, трансформирайки NDSM в непрекъснато пулсиращ креативен хъб.
Източник: STRAAT
Именно там през 2020 година се появява и най-големият музей за улично изкуство и графити в Европа - STRAAT. Всичко стартира четири години по-рано. По това време в склада на към този момент несъществуващата корабостроителница на Амстердам се обитава най-големият битак на континента - Ijhallen. Много графити художници постоянно рисуват по стените извън и притежателят на постройката взема решение да ги предложения да създадат украса и вътре. Така се ражда концепцията за бъдещия музей. Днес той се разполага на повърхност 8000 кв.м, а настоящата му галерия показва повече от 150 произведения на 140 художници. Уникалното за сбирката на STRAAT е, че съвсем всички творби са особено основани в музея и посетителите могат да ги видят там, където са нарисувани, тъкмо като на улицата. Галерия STRAAT пък провежда независими и тематични групови изложения, които обрисуват както историята, по този начин и бъдещето на уличното изкуство.
Алекс Поуп
Алекс Поуп дава отговор за просветителната стратегия на музея и напълно скоро следва да гостува за пръв път в България, с цел да взе участие в серията от събития " От вандализъм до изкуство ", проведени от пионерите в градските турове из уличното изкуство в столицата - Sofia Graffiti Tour. Интересът му към историята на графитите го води в университета в Амстердам, където изследва прехода на графитите от метрото към музея с дипломната си работа. Алекс е и създател на организацията Alltournative, която предлага тематични турове измежду стрийт арта на Амстердам. Затова го помолихме да ни опише повече за STRAAT, образованието в областта на графитите, както и за идния майсторски клас с млади български художници.
Защо за графитите и стрийт арта е значимо да имат свои музеи? И опонира ли това на " природата " им?Важно е, тъй като от позиция на историята на изкуствата тези две форми на изкуство безспорно са най-древните. Много актьори са се борили през годините за тяхното признание измежду така наречен високи изкуства. И тъй като културата ни става по-зряла с времето, напълно естествено е през днешния ден стрийт артът и графитите да намират място и в по-традиционните институции. А и със съществуването си музеи като STRAAT се грижат и за запазването на историята им. Реклама
Но, несъмнено, не трябва да забравяме, че публиката на музеите е по-ограничена от тази в общественото пространство. Затова доста от създателите в това поле се научават по какъв начин да балансират сред двете, по какъв начин да са задоволително забележими и в градската среда и измежду белите кубове на изложбените зали.
Разкажете ни малко повече за STRAAT, оттатък това, което написа на уеб страницата му.
За мен този музей е сбъдната фантазия! Но тя не е единствено моя, а е финалната фаза на това, за което артистични колективи като United Graffiti Artists и Phase 2 са положили толкоз старания да реализират. А точно да съумеят със жанр и класа да качат това изкуство на такова равнище, че то да бъде оценено от безчет хора като зряла артистична форма, и по едно и също време с това да остане правилно на етиката на културния си генезис.
На този стадий музеят е напълно частна самодейност, само че по какъв начин гледат институциите на него и вие търсите ли поддръжката им?
Да, към този момент сме напълно частна благосъстоятелност, само че стремежът ни е да станем публичен музей в близко бъдеще. В този смисъл към този момент имаме построени връзки с общинските и държавните управляващи. Същевременно е и доста вълнуващо, че усещаме по какъв начин други институции се обръщат към нас като към център на познание и експертиза във връзка с стрийт арта и графитите. Съвсем скоро основният куратор на STRAAT беше поканен да е част от жури дружно с шефа на Музея на изкуствата Mauritshuis и с шефа на Кралската академия по изкуства в Хага.
Източник: STRAAT Отговаряте за просветителната стратегия на STRAAT, която е измежду водещите цели в активността на музея. Какво съставлява образованието в областта на стрийт арта и графитите и към кого е ориентирано то?
" Еach one, teach one " е водещ принцип в хип-хоп придвижването, а и като цяло е жизненоважен дирек на културата ни. Затова имам вяра, че за хората вътре в полето е от значително значение да предадат нататък своето познание, защото изкуството им към момента е ъндърграунд по доста способи. Дължим на идните генерации да съхраним наученото дотук. До това знание не се е стигнало елементарно и точно заради това е още по-важно да им го предадем, с цел да могат те да създадат идващите крачки. Също по този начин в името на всички преди нас е скъпо и да покажем на необятната аудитория, че стрийт артът и графитите не са изкуства, появили се през вчерашния ден.
Реклама Организирате просветителни действия както на територията на музея, по този начин и непосредствено в класните стаи на разнообразни учебни заведения. Каква е разликата сред двата метода и кой с какво е по-ефикасен?Въпреки че към този момент над 10 години работя и като градски гид, показващ уличното изкуство на Амстердам на разнообразни групи, към момента изпитвам страхотна еуфория, когато усетя по какъв начин една група хлапета постепенно, само че несъмнено стартират да се отпускат и да стават по-любопитни.
Когато посрещаме групи възпитаници в музея, ние се стремим да се фокусираме върху общността към него и историята му. Когато пък отидем при учениците в клас, обръщаме повече внимание върху историята на графитите и стрийт арта и къде стоят те в подтекста на цялата ни просвета. И двата метода работят добре, сигурно доста ни оказва помощ и това, че не сме " общоприет " музей.
Предстои ви среща с 20 млади български художници по време на мастър класа, който ще водите в София дружно с Mr. June и Хавиер Абарка. Какво сте им подготвили?
Много се вълнувам от идното ми посещение в София, тъй като до момента не съм посещавал този град и нямам самообладание да се срещна лице в лице с младите актьори. Когато се вгледаме в историята на графитите, там има доста мотиви за диалог по тематики като това какво е да успееш самичък, по личните си правила, да удържиш, да не се поддаваш на моментния hype, застоя, съдействие. Затова съм подготвил две презентации - за символичността в изкуството и за това по какъв начин холандските музеи стартират да демонстрират графити при започване на 80-те години. Надявам, че те ще са вдъхновяващи за младите български художници и ще ги надъхат да продължат да работят и да имат вяра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР