В секция с машина могат да гласуват по 75 избиратели

...
В секция с машина могат да гласуват по 75 избиратели
Коментари Харесай

ЦИК пресметна: По 75 избиратели на час гласуват с машина

В секция с машина могат да гласоподават по 75 гласоподаватели на час. Такъв е резултатът от първия тест, извършен от Централната изборна комисия (ЦИК) на 27 май.

Това прави 975 души за целия избирателен ден, който продължава 13 часа. Подобна сметка е, несъмнено, условна - пробното гласоподаване на ЦИК се проведе само за един час.

Целта на експеримента е да покаже какво е темпото на гласоподаване и да ориентира комисарите какъв брой спомагателни устройства би трябвало да бъдат закупени за предварителните избори на 11 юли. Още един подобен тест ще бъде извършен на 30 май в софийското село Доброславци. Членовете на ЦИК възнамеряват и трети – евентуално в Сливница.

„ Резултатите са умерено оптимистични ”, разяснява представителят на комисията Цветозар Томов. И допусна, че до идващия четвъртък евентуално ЦИК ще бъде подготвена с разбор и мнение за опциите да бъде подсигурено машинното гласоподаване с наличните устройства. Той обаче предизвести, че би трябвало да се внимава с първите резултати от теста – в пробното гласоподаване са взели участие градски гласоподаватели с високо обучение.

В изборните секции, където на предните избори са дали своят вот повече от 500 души, най-вероятно ще бъдат сложени по две машини, заяви другият представител на ЦИК Росица Матева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР