В сектор Облекло и текстил отдавна не са имали чак

...
В сектор Облекло и текстил отдавна не са имали чак
Коментари Харесай

Производителите на текстил и облекло: Изпитанията продължават

В бранш " Облекло и текстил " от дълго време не са имали чак толкоз кошмарна година като 2020-а. Пандемията внезапно се отрази на поръчките за вътрешния и за външния пазар, а надлежно и на приходите на компаниите. По данни на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил през 2020 година са банкрутирали към 10% от компаниите.

Затворили са главно обвързваните с производството на мъжки и дамски публични дрехи, които са и измежду най-високотехнологичните за бранша. Трудно е да се изчислят

загубите и спадът

само че единствено за 2020 година фирмите от сектора правят оценка, че всички те са на минус с най-малко 450 млн. лева Най-голямото намаляване на продукцията има при облеклото - близо 60%, поради обстоятелството, че ограничаващите ограничения бяха свързани със затваряне на огромните магазини, които са главен техен канал за продажба. Отрази се, несъмнено, и на текстилното произвеждане.

Продукцията на множеството компании в бранша е ориентирана най-много към експорт и това е единствено една от аргументите множеството от тях да нямат онлайн магазини в България. Но даже съществуването на онлайн магазин нямаше в нужната степен да укрепи продажбите им, защото пандемията промени метода на живот на хората, а това се отрази и на облеклото им - формалните събития бяха сведени до най-малко, мнозина минаха на отдалечена работата от у дома. Затова и огромна част от поръчките през 2020 година са

домашни облекла и спортни произведения

от всевъзможен тип, като тениските и пижамите са най-търсени. Този трикотаж се води нишов артикул и множеството от компаниите не са профилирани в такова произвеждане. Голяма част от шивашките предприятия оцеляха с помощта на това, че шиха маски, а за някои мярката „ 60:40 “даде избавителната финансова поддръжка.

През 2021 година нещата потеглиха към положителна смяна за тези, които останаха на пазара. Те към този момент бяха създали преструктуриране и оптимизация на процесите, на разноските, на личния състав, бяха съумели да уловят новия тренд в търсенето и да се пренастроят към него. Всички – и потребителите, и производителите, заживяха в новото обикновено на пандемията. Модната

casual наклонност

към този момент беше почнала да навлиза, само че с рестриктивните мерки и променения живот на хората, пристигна ред на нейното нахлуване във всекидневието. Така в езика ни навлезе още една чуждица. Кежуал стилът е повсеместен и включва разнообразни способи да се обличаш съвременно и някак повърхностно. Да се носиш кежуал значи също да си с вярното облекло в точното време и в него да се чувстваш удобно.

И както през 2021 година стартира да изгрява слънце за всички, които направиха сполучлива промяна, само че на небосклона последователно ще се обрисуват облаците на идната промяна, през която ще би трябвало да преминат. Тя този път ще е провокирана от Зелената договорка. Основен акцент ще е опазването на околната среда, въвеждането на нови стандарти, които засягат потреблението в производството на първични материали и материали с органически генезис и увеличение каузи на преработването. Това още не е на дневен ред, а скокът на цените на памук, вълна, полиестер и на всички други материали, смесен с повишаването на транспортните услуги, продължава доста да оскъпява разноските на производителите, което се отразява върху крайната цена на продукта.

Представители на две компании с систематизирания за миналите две години:

Д-р Гаетано Римини, изпълнителен шеф на “Е. Миролио” ЕАД:

Преодоляхме огромните компликации

Успяваме с композиция от новаторски и висококачествени артикули, само че и с чудесно обслужване на клиентите



Д-р Римини, кое беше най-трудното за " Е. Миролио " през миналите близо две години на пандемия?

Текстилният отрасъл несъмнено е един от най-засегнатите. Периодът беше сложен за нас. Когато пандемията настъпи през 2020 година, започнахме да произвеждаме защитни текстилни маски за многократна приложимост, направени от водоустойчив памук, с нужните документи. Изработката им е в сходство с високите стандарти за качество, които „ Е. Миролио “ поддържа в производството си.

Как реагирахте на компликациите, с цел да съхраните активността си и хората, които работят в компанията?

При нас пандемията се отрази в спад на поръчките от клиенти, което надлежно докара до понижен размер на продукцията. Но макар компликациите, не сме затваряли производства, не сме прекъсвали работа и не сме уволнявали хора. Успяхме да запазим личния състав и с помощта на антикризисните ограничения за поддръжка на бизнеса.

Как огромната смяна в метода на живот на хората рефлектира върху самото търсене на потребителите, само че и съответно на клиентите ви?

Сблъскахме се с ниското търсене на облекла в международния локдаун, изключително що се отнася до формалните дамски и мъжки дрехи. Работата от у дома докара до спад в търсенето на офис облекла, за сметка на комфортните облекла за дома.

Кои са главните пазари на " Е. Миролио "?

Компанията оперира съвсем в целия свят, а наш главен пазар е Западна Европа.

Готови ли сте да станете част от онлайн търговията? Налага ли се да прилагате тактика за преструктуриране на бизнеса?

Да, подготвени сме и вършим стъпки в тази посока. Разбира се, процесът е дълъг, включвайки промяна на производството ни. От дългогодишния ни опит бихме споделили, че триумфът ни е композиция от новаторски и висококачествени артикули, и отличното обслужване на клиенти. При B2B продажбите това към момента е обвързвано със срещи лице в лице с клиента и най-много с показване на продуктите ни.

Фирмен профил

Преди повече от 20 години Едоардо Миролио започва процеса по придобиването на историческата текстилна фабрика „ Слитекс “. В началото неговата инвестиция е съсредоточена върху навлизането на нов пазар, както и върху стратегическата непосредственост до всички европейски пазари и достъпността до техническа и софтуерна поддръжка. Сега този бизнес е постигнал позициониране на върха в текстилния свят като производител на камгарни и щрайхгарни тъкани за мъже и дами, на прежди за плетива.

Днес „ Е. Миролио “ ЕАД се състои от 8 индустриални и корпоративни звена, ситуирани в Сливен, Ямбол и Свищов в България, Пирот и Димитровград в Сърбия, Алба и Вали дел Пазубио в Италия.

През 2017 година „ Е. Миролио “ ЕАД закупи известната марка DiKa за висококачествена мода за модерни бизнес дами. DiKa оперира в България, Грузия, Сърбия и Румъния, а от 2019 година навлиза във Франция с огромен брой магазини в цялата страна.

Мая Антова, шеф на " Маринели Билд " ЕООД, AGRESSIA:

Успеха реализираме с преданост и акомодация

Преструктуриране, оптимизация и еластичност са факторите, които ни оказват помощ да се съхраним по време на рецесията



Г-жо Антова, AGRESSIA минава през пандемията, само че какви " завои " се наложи да вършиме?

За страдание доста компании в България и в света не съумяха да преодолеят този сложен интервал и затвориха. Поръчките понижиха и се наложи да вземем незабавни ограничения, с цел да овладеем обстановката, в която ни вкара пандемията. Предприехме бързо преструктуриране на бизнеса, усъвършенстване на производството и пространствата. Трябваше да обърнем в допълнение внимание и на хората, с които работим. Някои от тях бяха мощно изплашени от вируса, само че все пак огромна част от сътрудниците дадоха най-хубавото от себе си. Благодарение на техните старания и борбен дух успяхме дружно да се съхраним. Приложихме еластичен метод, с цел да продължим напред, залагайки на екипната работа.

Как изолацията, затварянето на огромните магазини, работата от отдалеченост рефлектира върху активността ви?

Ние сме производители на типичен мъжки костюми. В този интервал поръчките на тези облекла понижиха. За да запазим работата си, се преориентирахме към кежуал сака, които внасят комфорт и дават отговор на настоящето търсене на пазара. Това са олекотени облекла, подобаващи в всекидневието, само че и при бизнес срещи.

Какво се случи с поръчките?

Намаляването на формалните събития, ограничението на бизнес срещите, сватбите и други всеобщи събития повлия на интереса към класическия мъжки костюм. Постепенно се ускори търсенето на спортни облекла - по-широките панталони и олекотените сака станаха настоящи. Започна да се оформя нова фешън линия, която залага на удобството.

По какъв метод се обрисуваха пред вас контурите на този нов тренд, допитвахте ли се директно до вашите клиенти?

Новия тренд го наложи международното търсене, което напълно промени пазара на мъжкото облекло. Трансформацията стана факт и по ревютата на мъжки облекла. В нашите магазини предлагаме на клиентите както класическите облекла, по този начин и новата фешън наклонност на олекотени дрехи. Оставяме избора на тях.

Какво облекло се търси в този момент?

Хората залагат най-много на улеснение и комфорт.

В каква динамичност сте сега?

Модният пазар се раздвижи. Нарастващото търсене на продукцията, постанова да увеличим броя на служащите. Успяваме да притеглим нови хора, които в този момент образоваме, и имаме вяра, че ще се причислят към екипа на AGRESSIA.

В какво е конкурентното ви преимущество?

Личното отношение към нашите клиенти в България и към задграничните ни сътрудници, високото качеството на нашите дрехи, спазването на контрактуваните периоди – всичко това ни прави желан сътрудник. Предлагаме услугата ушиване по размер и всеки може да се довери на прецизната ни направа и богатия избор на платове от международно известни производители като Dormeuil, Zegna, Loro Piana.

Специфичен е този ваш бизнес, само че ще станете ли част от онлайн търговията?

Искаме да стартираме да развиваме това ново направление. За нас ще е забавно предизвикателство.

Фирмен профил

AGRESSIA е бранд на одобрена българска фамилна компания в шивашката промишленост, която повече от 30 години отстоява своята безупречна известност измежду водачите в производството на класическия мъжки костюм. Стилът й е въодушевен от елегантния актуален мъж. AGRESSIA предлага висококачествени мъжки дрехи по самостоятелни размери, напълно съобразени с условията на клиента. Платовете, с които работи, са от последните сбирки на SCABAL, DORMEUIL, ZEGNA, LORO PIANA, THOMAS MASON, ALBINI. Представител е на международните марки LA MARTINA и CORNELIANI. Повече от 10 години марката облича български спортисти за присъединяване им в летни, зимни, юношески и параолимпиади.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР