В сегашната изолация на Кремъл Турция е прозорец към света

...
В сегашната изолация на Кремъл Турция е прозорец към света
Коментари Харесай

Защо Путин иска Ердоган да е на власт?

В сегашната изолираност на Кремъл Турция е " прозорец към света " за Москва. Общите ползи не прикриват и някои съперничества, само че е повече от ясно, че Путин е мощно заинтригуван от това Ердоган да остане на власт

Агресивната война на Русия в Украйна изолира държавното управление в Москва доста бързо – изключително в кръга на развитите западни страни. На съветския президентВладимир Путин не са му останали доста сътрудници с тежест. Един от тези, с които Москва към момента поддържа положителни връзки, е Турция. Путин и неговият сътрудник Реджеп Тайип Ердоган имат непосредствен другарски контакт от години, отбелязва.

Ердоган ловко употребява началото на войната в Украйна, с цел да разшири въздействието си: Когато съвсем не останаха отворени дипломатически канали към Русия, Анкара се предложи за медиатор сред Москва и Киев и до ден сегашен остава главният състезател, с който и двете страни беседват. В Турция се организираха срещи на високо ниво сред украинци и руснаци: На 10 март 2022 година министрите на външните работи на Украйна, Русия и Турция се срещнаха в Анталия. След по-малко от две седмици делегациите преговаряха в Истанбул. Споразумението за зърното, което разрешава износа на украинска пшеница през Черно море, беше контрактувано през юли с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция и подписано в Истанбул.

" За Русия Турция е прозорец към света ”

Войната в Украйна способства за доближаването на турския и съветския водач, удостоверява специалистът по външна политика и енергетика Айдън Сезер. " За РусияТурция е като прозорец към света. Отношенията с Анкара са доста значими и скъпи за Кремъл. " И с цел да остане по този начин, управлението в Москва би желало настоящето ръководство в Анкара да бъде одобрено и на изборите на 18 юни. „ Русия има интерес от това в Турция да ръководи водач като Ердоган ”, споделя Сезер.

Поради това в последно време Москва на няколко пъти се опита да поддържа настоящото турско държавно управление. Например съветската държавна компания " Газпром " разсрочи задълженията на Турция от покупката на газ. Русия не прави това " просто по този начин ", а от личен интерес, споделя пред Дъждовни води почетен турски посланик, поискал да остане неизвестен. През октомври Путин предложи Турция да бъде превърната в така наречен енергиен център. Това би означавало, че съветският газ ще се доставя на европейските консуматори през Турция - обстановка, от която печелят и двамата президенти.

Ердоган и Путин се нуждаят един от различен

Политическата и икономическа поддръжка от страна на Русия стана още по-важна за оцеляването на ръководещата партия в Турция поради компликациите, които изпитва в връзките си с Европейски Съюз и Съединени американски щати, акцентира специалистът по интернационалните връзки Ханде Орхон Йоздаг в изявление за Дъждовни води. От няколко години сред Турция и Запада има различия и напрежение. Влошават се както турско-европейските, по този начин и турско-американските връзки.

" Войната в Украйна даде опция на Партията на справедливостта и развиването (ПСР) да задълбочи икономическите си връзки с Русия, като не взе участие в глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз. " Според специалиста Йоздаг Путин е дал на Ердоган две значими неща: " политическа известност посредством съглашението за зърното и икономическа поддръжка, обвързвана с газа ". Точно от това се нуждае ПСР преди изборите, защото известността ѝ измежду гласоподавателите понижава.

Демократичната съпротива е нежелана

В никакъв случай не е предрешено, че политическите условия в Турция ще останат такива, каквито са. Ердоган желае да резервира поста си на президент. Проучванията обаче не предсказват лесна победа - опозицията може фактически да завоюва и да смени управлението на страната след повече от 20 години.

От друга страна, в Русия държавното управление на Ердоган има добър имидж, споделя турският политолог Юмит Назми Хазир, който изследва и публичното мнение в Москва. " Путин и Ердоган имат връзки от двадесет години. Двете страни се познават и могат да поддържат връзка непосредствено. "

Бежански лагер в Идлиб. Повечето хора в Сирия гледат на Русия като на бранител.

Ако опозицията завоюва изборите в Турция, това няма да дава отговор на съветските ползи, защото новото държавно управление евентуално ще бъде по-демократично, допуска той: " Тогава способността на Русия да направлява Турция ще отслабне. На Москва ще се наложи да беседва с разнообразни артисти. "

Съперничество сред Москва и Анкара за Сирия

Съществува обаче и капацитет за спорове и различия сред Москва и Анкара. Например и двете страни вземат участие във войната в Сирия със свои бойци и поддържат противников групировки. Русия обичайно е най-важният съдружник на сирийския режим, а Турция поддържа елементи от сирийската съпротива – да вземем за пример Свободната сирийска войска, като в същото време подхваща военни дейности против кюрдите в Северна Сирия.

Въпреки това има признаци, че двете страни могат да реализират съгласие. След години на остра изразителност във връзка с сирийския водач Башар Асад, Ердоган смекчи тона си. Турция разгласи, че скоро ще организира мирни договаряния със Сирия, на които ще участва и Русия. " Първо тримата ни външни министри ще седнат дружно, а по-късно ние, тримата водачи ", се споделя в известието от 5 януари.

Много наблюдаващи обаче са скептични във връзка с доближаването сред Русия и Турция. Анкара се намесва в областта на въздействие на Москва, споделя Хазир. Експертът по Източна Европа Заур Гасимов от университета в Бон добавя, че Ердоган е почнал " да води доста по-активна политика в постсъветското пространство и Близкия изток ". За Русия не е елементарно да се помири с това. " Кремъл не счита Турция за собствен съдружник. В Сирия, в армено-азербайджанския спор и в Либия Кремъл има безусловно разнообразни цели от Турция. Кремъл счита Турция по-скоро за съперничещ сътрудник. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР