В съвременния свят с технологиите за добавена (AR) и виртуална

...
В съвременния свят с технологиите за добавена (AR) и виртуална
Коментари Харесай

NeuralDisplay: нова дисплейна технология, която се адаптира към зрението на потребителя

В актуалния свят с технологиите за добавена (AR) и виртуална действителност (VR) казусът с качеството на изображението остава настоящ. Въпреки екраните с висока разграничителна дарба потребителите постоянно получават размазани изображения и дискомфорт, стигащ до гадене.

Компанията KOPIN от Уестбъро, Масачузетс, в партньорство с Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект на Масачузетския софтуерен институт (MIT) предложи и патентова решение с името NeuralDisplay. Технологията съчетава следене на очите и машинно образование, с цел да компенсира зрителните характерности на потребителя в действително време без спомагателни оптични детайли.

Главният изпълнителен шеф на KOPIN Майкъл Мъри съобщи, че компанията си е задала въпроса по какъв начин може да промени технологията за потребителя, вместо да го принуждава той да се приспособява към технологията. И отговорът е бил открит в изкуствения разсъдък.

Първият NeuralDisplay е 1,5-инчов micro-OLED екран с разграничителна дарба 3840×3840 и оптималната бляскавост 10 000 кандела. Той се отличава с необикновена класификация на пикселите: алените, сините и зелените субпиксели са ситуирани до четвърти пиксел, съдържащ точков датчик за изображението.

Сензорът не се употребява за показване; неговата задача е да мери светлината, отразена от очите на потребителя. Въз основа на тези данни логаритъм с изкуствен интелект приспособява яркостта и контраста на екрана, като взема поради самостоятелните характерности на зрението на всеки консуматор. Данните се обработват локално, като по този метод се реализира нужната за човешкото зрение скорост на обработка.

„ Целта е да се промени равнопоставеността на потребителската електроника, където размерът, тежестта, потреблението на сила и използваемостта са основни параметри “, обобщава Мъри.

Но NeuralDisplay не е универсално решение. Способността му да компенсира късогледството или далекогледството към момента е във фаза на тестване. Технологията обаче може да помогне за решаването на други постоянно срещани проблеми, свързани с дискомфорта и дезориентацията при потреблението на AR/VR хедсети. Така да вземем за пример в тази ситуация с хедсета Vision Pro на Apple, при който превъзходството на едното око може да провокира гадене заради неспособността на мозъка да обработва високите равнища на подробност.

Съществуващите към сегашен ден хедсети се пробват да отчетат разликите в зрението на потребителите посредством физически настройки (бутони за настройка), които трансформират формата и размера на хедсета, само че това лимитира обсега на вероятните корекции и изисква ръчни настройки. За разлика от тях автоматизираните настройки на равнище NeuralDisplay могат да създадат AR/VR хедсетите по-достъпни и комфортни за необятен кръг консуматори. Това е един напълно нов прийом, който може да докара до огромни промени в работата с виртуална и/или допълнена действителност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР