В съвременния свят парите в брой постепенно губят познатата си

...
В съвременния свят парите в брой постепенно губят познатата си
Коментари Харесай

Премахването на парите в брой застрашава милиони хора

В актуалния свят парите в брой последователно губят познатата си роля на главно разплащателно средство. Все повече хора избират удобството на електронните сметки, карти, телефони и нормално заплащат безкешово за употребяваните артикули или услуги.

Светът последователно се отхвърля от парите в брой, а поради развиването на технологиите и политиката на централните банки, премахването на кеша наподобява неизбежно.

Но загърбването на хартиените пари крие своите рискове. Рисковете от прекосяване към свят без налични пари са подчертани в нов отчет, който предизвестява, че милиони хора могат да пострадат, в случай че светът дефинитивно се откаже от кеша.

Няколко по-богати страни се отдръпват от парите в брой, до момента в който софтуерни компании като Apple влагат доста с убедеността, че хората от ден на ден ще разчитат на композиция от кредитни карти и цифрови технологии.

В Съединени американски щати плануваният спад в потреблението на кеш разсъни известна угриженост на щатско равнище - щатът Ню Джърси обмисля нови закони, с цел да забрани магазините, в които се заплаща единствено с карти.

В Северна Европа единствено едно на всеки 5 заплащания се прави в брой, а към 20% от шведите настояват, че в никакъв случай не теглят пари в брой.

Ново изследване " Достъп до пари в брой " предизвестява, че Англия рискува да се трансформира в безкешово общество. Това би навредило на огромни обществени групи: хора, които са небогати или задлъжнели, хора с увреждания, фамилии от дребните обитаеми места и други На процедура всеки може да бъде изложен на риск финансите му да бъдат следени от някой с неприятни планове и с тях да бъде злоупотребено, показва проучването.

" Много хора изпитват компликации да вземат участие в нашето цифрово общество. Ако поемем сляпо към безкешова стопанска система, ще изоставим милиони ", предизвестява отчетът, в който са интервюирани 2000 души и благотворителни организации.

Кой е изложен на риск от безкешово заплащане?

- Хората, живеещи в страни, където неприятната интернет връзка може да спре заплащанията.

- Бедни хора, които разчитат на пари в брой, с цел да са сигурни, че разпределят бюджета си вярно.

- Всеки в злоумишлени връзки, който може да загуби финансовата си самостоятелност без достъп до пари в брой.

- Хората с физически или душевен проблеми, които се затрудняват да употребяват цифрови услуги.

Почти половината от популацията на Обединеното кралство, или към 25 млн. души, употребява пари в брой като нужда, само че в това време използването на кеш може да падне единствено до 10% от всички заплащания в границите на 15 години.

Основният създател на отчета - Натали Сийни заключава, че безкешовото общество във Англия не е " невероятно или нежелано ". Но страната към момента не е подготвена за него, защото доста хора ще бъдат застрашени от " изолираност, употреба, дълг и покачващи се разноски ".

Проучването предизвестява и за " пагубен банкрут ", при който стопанската система може да бъде разрушена от хакерски атаки или осведомителните технологии.

Примери за свят без пари в брой

- Картовите компании желаят всеки терминал в Обединеното кралство да приема " безконтактни " заплащания до 2020 година

- Peer-to-peer е изключително известен в Китай, където хората могат взаимно да си заплащат посредством текст.

- Пръстовите отпечатъци или технологиите за различаване на лица се чака да преминат от достъп до телефони или таблети до по-широка роля при осъществяването на заплащания.

- Чипове под кожата на към 4000 души в Швеция им разрешават да правят заплащания за пътувания с трен.

Според отчета към момента се правят 13 милиарда парични заплащания в Обединеното кралство през 2017 година, като се чака, че парите ще останат вторият най-популярен метод на заплащане след дебитните карти.

Общият брой на банкнотите в обращение на Острова се усилва през последните години до 3.6 милиарда, а общата им стойност е 69 милиарда паунда (87 милиарда долара). /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР