В съвременния начин на живот, хранителните добавки са станали неотменна

...
В съвременния начин на живот, хранителните добавки са станали неотменна
Коментари Харесай

Незаменимите ползи на Омега-3 мастни киселини

В актуалния метод на живот, питателните добавки са станали неотменна част от нашето всекидневие. Това се дължи на няколко фактора, които въздействат на нашето здраве и хранителния ни режим.
Прочетете още
В днешно време метода на живот е обвързван със стрес и натовареност. Хората са заети с работа, семейство и други задължения, което постоянно води до липса на време за подготвяне на здравословни храни. Вместо това, хората се насочват към бърза храна и подготвени ястия, които постоянно са богати на изкуствени добавки и консерванти. Затова, питателните добавки могат да бъдат потребни за компенсиране на неналичието на хранителни субстанции в нашата диета.



Съвременната земеделска индустрия и индустриализацията на храните са довели до понижаване на хранителната стойност на доста артикули. Селскостопанските практики, които се концентрират върху високия рандеман и бързото развъждане на растения и животни, постоянно водят до понижаване на равнищата на витамини и минерали в храните. Затова, питателните добавки могат да бъдат потребни за допълнение на изчезналите хранителни субстанции в нашата диета.

А актуалната диета е постоянно богата на обработени храни, които съдържат изкуствени добавки и консерванти. Тези добавки могат да имат отрицателен резултат върху нашето здраве и да допринесат за развиването на разнообразни болести. 

Хранителните добавки са нужни за компенсиране на неналичието на хранителни субстанции в нашата диета, за допълнение на понижената хранителна стойност на продуктите и за понижаване на нездравословните резултати от изкуствените добавки и консервантите. Важно е обаче да се консултираме със експерт или доктор, преди да стартираме да одобряваме хранителни добавки, с цел да се уверим, че те са подобаващи за нашите самостоятелни потребности и здравословно положение.

Една от най-известните и потребни добавки са мастните киселини. Те са значими за нашето здраве и благоденствие и играят значима роля във действието на нашия организъм.

Омега-3 мастните киселини са ненаситени мастни киселини, които се срещат в риба, орехи, ленено семе и други храни. Те са известни със своите антиинфламаторни свойства и се смятат за едни от най-важните хранителни съставки за поддържане на здравето на сърцето и мозъка.

Омега-3 мастните киселини имат позитивен резултат върху сърдечно-съдовата система. Те оказват помощ за понижаване на равнищата на триглицеридите в кръвта и за повишение на равнищата на холестерола с висока компактност. Това понижава риска от развиване на сърдечни болести като аритмия и инфаркт. Няколко проучвания са посочили, че постоянното приемане на Омега-3 мастни киселини може да понижи смъртността от сърдечни болести с до 30%.

Омега-3 е от значително значение за здравето на мозъка, тъй като оказва помощ за възстановяване на когнитивните функционалности и за понижаване на риска от развиване на деменция и Алцхаймер. Омега-3 мастните киселини са съществена съставна част на мозъчната тъкан и играят значима роля в развиването и действието на нервната система. По-конкретно, потвърждава се, че децата, които получават задоволително Омега-3 мастни киселини през ранното си детство, имат по-добри резултати в учебно заведение и по-добра централизация.

Омега-3 мастните киселини са извънредно потребни за здравето на кожата. Те оказват помощ за поддържане на влагата в кожата и за понижаване на възпаленията. Също по този начин могат да оказват помощ при лекуването на разнообразни кожни проблеми като акне, екзема и псориазис.

Много е значимо да включим храни, богати на Омега-3 мастни киселини, в нашата диета или да одобряваме хранителни добавки, с цел да се обезпечи задоволително количество от тези потребни съставки.

Храни богати на Омега-3 мастни киселини:

Риба - Рибата, изключително мазните типове като сьомга, скумрия, сардини и тресчица, са отличен източник на Омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да консумираме риба най-малко два пъти седмично, с цел да получим задоволително количество от тези потребни съставки.

Орехи и семена - Лешниците, бадемите, орехите, лененото семе и чиа семената също са богати на Омега-3 мастни киселини. Можем да ги консумираме като добавка към салати, ястия или да ги ядем като закуска.

Чия - Чията е извънредно богата на Омега-3 мастни киселини, изключително алфа-линоленовата киселина. Можем да прибавяме чия в смутита, йогурт или да я използваме като сурогат на яйцата в предписания.

Ленено семе - Лененото семе е още един отличен източник на Омега-3 мастни киселини. Можем да го прибавяме в кашите, смутита, салати или да го използваме за подготвяне на самун и печива.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР