В състояние ли сме да обявим културна независимост на България

...
В състояние ли сме да обявим културна независимост на България
Коментари Харесай

Силвия Недкова: Независимостта идва, когато спре зависимостта от предразсъдъците



В положение ли сме да обявим културна самостоятелност на България и какво тъкмо значи това?

Темата разяснява в “Нашият ден “ журналистът Силвия Недкова.

“Днес е един от най-красивите празници на България. Темата е извънредно значима, тъй като съгласно мен към момента не сме си дали сметка какво значи самостоятелност.

Независимостта като персонален избор към момента ни е малко неразбираема. Това е културната самостоятелност на една страна, която към момента няма самочувствието да се изправи паралелно с останалите и да съобщи себе си като извънреден факт, съдействал за културата на Европа. Все още имаме вяра, че не сме дорасли.

Независимостта се появява едвам, когато спрем да сме подвластни от предразсъдъците си , а това още не сме съумели да реализираме.



Разделителните граници

Ето да вземем за пример Кристо, който е международен актьор, роден в България.  Ние към момента инстинктивно не имаме вяра, че сме дали този актьор на света и се опасяваме, че той е надраснал България. Той в действителност е разширил границите ѝ бекрайно.

В този смисъл Кристо е съдействал за концепцията България доста повече, в сравнение с всеки, който се е опитал да свие границите на страната ни.

За мен е необичайно, че българите се разделихме на две – хора, които одобряват изкуството на Кристо и такива, които гневно го отхвърлят. Оказва се, че не можем да открием общото, което да ни даде общата независимост. Това също е разграничителна граница.

Чуйте Силвия Недкова в звуковия файл.
Снимки: Pixabay, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР