В същински правен хаос затъна парламента, който вече над 9

...
В същински правен хаос затъна парламента, който вече над 9
Коментари Харесай

Правен хаос обхвана ремонта на Изборния кодекс

В истински юридически безпорядък затъна Народното събрание, който към този момент над 9 часа се занимава с Изборния кодекс на второ четене. Повод даде опитът на ръководителя му Ива Митева да преобърне към този момент гласувано решение, засягащо откриването на секции в чужбина.

 

Всичко стартира с ГЕРБ и Българска социалистическа партия

Всичко стартира, когато ГЕРБ и Българска социалистическа партия ненадейно се сплотиха против предложенията на " ИТН " да се улесни образуването на изборни секции зад граница. В парламентарната правна комисия всички текстове, засягащи улеснението на гласуването в чужбина, бяха утвърдени гладко. Затова беше огромна изненада, когато пленарната зала отхвърли концепцията на депутатите на Слави Трифонов да отпадне една от наредбите, които лимитират гласуването зад граница. Този текст, приет през 2016 година от ГЕРБ и някогашния Патриотичен фронт, гласи, че не се позволява формиране на изборни секции отвън територията на българските посолства и консулства. Изключение се прави за страните, в които са подадени 60 заявки за гласоподаване от локални българи. След гласуването излезе, че това ограничаване остава. От последвалите изявления се подразбра, че отговорността носят ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Скандал сред юристите

Правният скандал започна часове по-късно, когато Ива Митева внезапно изиска да бъде прегласувана и отхвърлена наредбата, която не разрешава откриването на секциите отвън посолствата и консулствата, тъй като опонира на признатите текстове, улесняващи образуването на секции. Депутатите към този момент бяха дали своят вот несполучливо на два пъти за анулацията на текста. В своя поддръжка Митева цитира мнение на Конституционния съд, според което Народното събрание не може да бъде стеснен в гласуванията на второ четене, когато би трябвало да в профил несъгласия в обсъждания законопроект.

Искането й обаче провокира мощно неспокойствие в залата. " Това не е техническа корекция, а трето гласоподаване на еднакъв текст. Говорили сме, че желаеме такива практики, които в предния парламент бяха направени по време на гласуването на бюджета, повече да не се повтарят ", опълчи се соцдепутатът Иван Иванов. От Българска социалистическа партия желаеха 30 минути отмора, с цел да се обясни въпросът.

Прекъсването нямаше триумф - водещата съвещанието Татяна Дончева заяви, че редакции ще се вършат след приключването на законопроекта, което провокира нова вълна от митинги от страна на левицата. " Можете ли да ми обясните за какво го направихте това нещо и по какъв начин ще излезем от тази обстановка? ", обърна се към нея соцдепутатът Георги Гьоков, съпроводен от ръкопляскания от страна на ГЕРБ. " Продължаваме по текста ", настояваше Дончева и най-после съумя да овладее залата. С което обаче казусът остана провесен.

Каква е ролята на Турция? 

Сближаването на герберите и социалистите пролича напълно ясно по-рано, когато се стигна до разискването на най-съществения текст по тематиката - предлагането на  " ИТН "  да се върнат разпоредбите отпреди 2016 година, съгласно които секции се създават при единствено 40 подадени заявки от български жители, връщат се и така наречен автоматизирани секции (при 100 дали своят вот на предни парламентарни избори), настрана такива се образуват и по преценка на българските дипломати на място, отпада и таванът от 35 секции в страните отвън Европейски Съюз. Тогава на трибуната излезе соцдепутатът Велизар Енчев, който упрекна хората на Трифонов, че по този начин обслужват ползите на Движение за права и свободи и Турция. " Давате ли си сметка до какво ще докара неограниченото откриване на изборни секции в страната, в която демокрацията е непозната дума? В тази страна даже не дават стол на ръководителя на Европейската комисия, с цел да седне като равна с Ердоган. На идващите избори откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите – десетки хиляди ", разгласи Енчев.

В отговор Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! " подсети, че при отслабването на рестриктивните мерки в предишното е станало ясно, че по този начин се усилва изборната интензивност в Западна Европа, а не в южната ни съседка. " Рестрикциите в режима на формиране на секции не се отнасят и не въздействат на вота в Турция. Спрете да лъжете от тази естрада! Рестрикциите лимитират единствено свободния избор на българите в Западна Европа и Америка ", съобщи Манолова.

Демокрация и дискриминация

" Срам ме е от вас! Това не е политически спор, тъй като в демократичната политическа просвета няма място за дискриминация, а това, което вършиме, е чиста дискриминация ", реагира прочувствено Мика Зайкова от " ИТН ". И порица някогашните ръководещи за отговорността им, че толкоз доста българи са напуснали страната. " Ние, които останахме тук, също направихме нещо за тази страна... Ние отговаряме на първо място пред тези, които работят и живеят тук ", афектирано отвърна Тома Биков от ГЕРБ.

При последвалото гласоподаване всичко увисна на един глас - 116 депутати поддържаха улесненото формиране на секции в чужбина, 3-ма бяха срещу, а 112 се въздържаха. Гласовете против смяната пристигнаха от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Последва прегласуване, което усили преднината на реформаторите на едвам два гласа - 117 " за ", 8 " срещу " и 107 " въздържали се ". От новите обединения в Народното събрание посрещнаха успеха си с бурни ръкопляскания и крясъци " Браво ".

 

ИЗБОРЕН РАЙОН " ЧУЖБИНА " ЩЕ БЪДЕ СЪЗДАДЕН

Българите в чужбина ще имат собствен избирателен регион. Това значи, че ще могат да издигат претенденти за депутати, както и да гласоподават преференциално за своите любимци в партийните листи.

Такава смяна беше направена в Изборния кодекс по предложение на " ИТН ". Депутатите утвърдиха законова корекция, с която беше въведен 32-и многомандатен избирателен регион отвън страната. Също по този начин Народното събрание задължи Централната изборна комисия (ЦИК) да дефинира броя на многомандатните региони, в това число този в чужбина, посредством методика, която следва също да бъде утвърдена. Район " Чужбина " няма да разполага със своя районна изборна комисия, тъй като ролята на такава ще се извършва от ЦИК. Изборните комисари бяха натоварени и със задачата да записват инициативните комитети, издигащи претенденти за депутати отвън страната.

Тепърва обаче следва да забележим дали регионът ще бъде основан за идните избори. От " ИТН " упорстват това да стане след приключването на националното броене, планувано за есента на тази година. Идеята им обаче беше отхвърлена на последното съвещание на парламентарната правна комисия. Тогава не беше одобрена и препоръчаната методика за разпределението на мандатите, което остави признатата наредба за основаването на региона като куха фраза.

 

ГЛАСУВАНЕ САМО С МАШИНИ, ХАРТИЯТА - Пожарна охрана ИЗКЛЮЧЕНИЕ

На идващите парламентарни избори ще се гласоподава единствено с машини, взеха решение депутатите. Същото се отнася и за секциите отвън страната, само че единствено тези, за чието образуване са били подадени авансово 300 заявки от локални българи или на последните избори са дали своят вот най-малко 300 гласоподаватели.

В страната изключение от общото предписание ще се прави за секциите с под 300 гласоподаватели, в лечебни заведения и профилирани институции, както и когато непреодолими външни условия - като механически неизправности, правят невъзможна използването на устройствата. При такива случаи ще се употребяват класическите хартиени бюлетини. Това взеха решение депутатите по концепция на " ИТН ".

Бавно ли гласоподава президентът с машината?

Очаквано опозиция оказаха само от ГЕРБ, които предходната година вкараха паралелното гласоподаване с хартиени бюлетини и машини, основало страхотни главоболия при попълването на изборните протоколи и изчисляването на резултатите от вота. Цвета Караянчева  - председателят на някогашния парламент, разгласи, че устройствата ще забавят процеса на гласоподаване. " На президента му трябваха близо 5 минути да се ориентира по какъв начин да гласоподава на машина ", приведе тя образец, с който провокира неспокойствие в пленарната зала. Другият й мотив беше, че доста жители няма да знаят по какъв начин да употребяват устройствата. " Сяда индивидът пред машината, стартира да се чуди по какъв начин се случва това. Идва член на комисията и стартира да му изяснява. Къде отива тайната на вота тогава? ", разказа Караянчева хипотетична обстановка. И за следващ път загатна на Българска социалистическа партия, които поддържаха смяната, че най-вече левите гласоподаватели няма да се оправят.

" Избирателите на Българска социалистическа партия си гласоподаваха на машините и всичко беше наред ", отбрани алените симпатизанти соцдепутатът Иван Иванов. " Въведат ли се машините, пристигна ли честността в секциите, ГЕРБ няма да печели ", уверено съобщи съпартиецът му Георги Свиленски. Тома Биков от ГЕРБ се опита да утеши Караянчева: " Когато една машина блокира, ще бъдат отговорни те и президентът. "

Движение за права и свободи още веднъж се извъртя

За отбелязване беше, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който другояче със съпартийците си години наред твърдеше, че би трябвало да се  " извади химикалката от изборния развой ", в този момент поиска да се резервира и гласуването с хартия. Като мотив той уточни, че 1/3 от гласоподавателите в страната са употребявали устройства на последния избор. На процедура по този начин придвижването застана на позицията на ГЕРБ. Депутатът Хамид Хамид настоя на гласоподавателя да се дава хартиена бюлетина, в случай че устно изиска такава, само че предлагането му беше отхвърлено.

 

НОВ СЪСТАВ НА ЦИК - НАЗНАЧЕН ОТ ПРЕЗИДЕНТА

Поредна политическа битка раздруса Народното събрание поради новия метод, по който ще се образува и назначава Централната изборна комисия (ЦИК). Предложението пристигна от „ ИТН ” и беше подкрепено от всички парламентарни обединения с изключение на ГЕРБ.

Първо, съставът на ЦИК се понижава от сегашните 20 члена до 15 члена. Второ, претендентите за изборните комисари ще се номинират от парламентарно показаните партии и обединения, и ще се назначават с декрет на президента. Това ще стане след обществени съвещания и процедура, избрани от президента.

Досега ръководителят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след обществено чуване от Народното събрание. А президентът назначаваше с декрет останалите й членове по предложение на обединенията, показани в българския и Европейския парламенти.

С признатите промени формациите в Европарламента и обособените депутати в Народното събрание губят правото да издигат претенденти за изборни комисари. И защото множеството парламентарни обединения упорстват за бърза замяна на актуалната ЦИК, това значи, че президентът Румен Радев ще изиграе по-съществена роля при определянето на идващия й състав.

Увеличават ли се президентските пълномощия?

От ГЕРБ изрично се опълчиха, най-много с аргумента, че се усилват пълномощията на Радев. „ Давате опция на човек, който потвърди през последната година, че нито е неутрален, нито е самостоятелен, който зае позиция по политическия развой отвън пълномощията му по конституция, да дефинира членовете на ЦИК ”, оплака се депутатът Даниел Митов. И предизвести, че се основава заплаха изборите да бъдат оспорени – само че не изясни тъкмо за какво.

Ива Митева – ръководителят на Народното събрание, определена от „ ИТН ”, означи, че сега ЦИК е в доста странна настройка, защото нейни членове са определени от обединения, които нямат парламентарно наличие – като НФСБ, „ Воля ”, „ Атака ” и „ България без цензура ”, или даже не съществуват – като Реформаторския блок. И подсети, че поради концепцията на ГЕРБ в предишното комисията да се добавя с представител на всяка нова формация в Народното събрание и Европарламента, ЦИК в един миг е набъбнала до 23-ма комисари. Митева беше безапелационна, че няма опция президентът независимо да определя състава на комисията.

Отхвърлено беше обаче противоречивото искане на " ИТН " да се позволи на шефове на предизборни щабове да влизат в ЦИК. От ГЕРБ предизвикаха депутатите на Трифонов да кажат кого са готвили за член на комисията, само че не получиха отговор.

 

ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ СЛЕД ИЗБОРНИЯ ДЕН 

Броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се следи с камери и ще се предава онлайн, взеха решение депутатите. Очаква се по този начин този изключително сериозен миг от изборите да се сложи под по-строг надзор, с цел да се предотвратят нарушавания. Редът и изискванията, по които ще се организира видеонаблюдението, ще се дефинират от ЦИК, а техническото му обезпечаване се разпорежда на Министерския съвет.

Съпротива оказаха само от ГЕРБ. Цвета Караянчева изиска да разбере в неуместни детайлности по какъв метод ще се случва видеонаблюдението - да вземем за пример " под какъв ракурс " ще снимат камерите. Въпросите й бяха посрещнати с подвиквания от пленарната зала, на които Караянчева отвърна: „ Не викайте от залата, обяснете ми тук. Аз съм техническо лице и ги разбирам тези работи. ” Тя позволи, че камерите в дребните обитаеми места ще притеснят хората, че вотът им може да се управлява. „ Трябва да походите по страната, с цел да разберете... В дребните обитаеми места също живеят хора, уважаеми господа умни и красиви ”, обърна се тя към съперниците си.

„ Ще се уплашат тези, които фалшифицират изборите, които вършат действителните гласове недействителни... Цяла България ще знае какво вършиме в секционните комисии вашите представители ”, отвърна й соцдепутатът Георги Свиленски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР