В САЩ продължават размириците във вълната от протести срещу расизма.

...
В САЩ продължават размириците във вълната от протести срещу расизма.
Коментари Харесай

Демонстранти се опитаха да свалят статуя пред Белия дом

В Съединени американски щати не престават размириците във вълната от митинги против расизма. През нощта стачкуващи покрай Белия дом се пробваха да смъкват скулптура на седмия президент Андрю Джаксън, свързван с разселването на индианците през XIX век. Полицията е употребила пикантен спрей, с цел да разгони протестиращите от площад „ Лафайет “, съобщи БНР.

Видеозаписи, качени в обществените медии, демонстрираха протестиращи да се катерят по статуята и да връзват въжета към нея, а по-късно да пробват да я смъкват от пиедестала ѝ. Статуята, която изобразява Андрю Джаксън във военна униформа, яхнал кон, който се е вдигнал на задните си крайници, обаче остана на пиедестала си. Безмилостното отношение на този американски президент към индианците трансформира статуята му в цел за стачкуващите, които стачкуват против американското завещание от расистка неправда.

По време на своето ръководство Джаксън подписва закон за пренасяне на индианците, поради който хиляди хора са прогонени от земите си и хиляди умират по време на похода на запад. Междувременно кметът на Сиатъл Джени Дъркан разгласи, че управляващите ще разчистят окупираната от стачкуващи зона в града и полицията ще се завърне там.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР