В сърцевината на всеки хубав сладкиш лежи влажната лека и

...
В сърцевината на всеки хубав сладкиш лежи влажната лека и
Коментари Харесай

Ето как да приготвите идеалния Пандишпан

В сърцевината на всеки прекрасен сладкиш лежи влажната лека и въздушна пандишпанена основа. Независимо какъв брой блестящо и красиво е декориран от горната страна, сухата или недопечена пандишпанена вътрешност може да скапе всеки сладкарски шедьовър.

За благополучие приготвянето на напълно пандишпанено тесто е извънредно елементарно – стига единствено да се придържате към рецептата и да употребявате тави със съответните размери. Приблизително сместа с 3 яйца стига за квадратна тава със страна 18 см или за кръгла тава с диаметър 23 см, сместа с 4 яйца е задоволителна за тава със страна 20 см.

Всяко обичайно пандишпанено тесто може да се замразява и се размразява доста елементарно. Пандишпаненият блат се замразява без украсите или пълнежа и изтрайва до 3 месеца.

Пълнежът може да се направи от пресни или консервирани плодове, не е нужно да увеличавате калоричността на тортата с значителни количества сметана, в случай че сте на диета. Отцеденото кисело мляко и изварата съдържат малко мазнини и елементарно се обработват. От друга страна, елементарният маслен крем е луксозна декорация, в случай че му се прибавят неплодови аромати като кафе.

Изберете украси, които дават приключен тип: смлени или цели ядки, озахарени сушени плодове или шоколадови къдрици и кремове.

Пандишпанените торти, които могат да се сервират като десерт или независимо, са доста нетрайни, по тази причина ги консумирайте незабавно след приготвянето.

Идеалният пандишпан

 Пандишпан

Приготвяне на тавата за пандишпан

Ако е допустимо, ползвайте форма за торта с отделящо се дъно. Така въздушният пандишпан се изважда, без да се поврежда. За да приготвите тавата леко я намажете с олио. Маслото ще накара печивото да залепне. Кръглите тави не се постилат, само че в тавите с друга форма на дъното се поставя пергамент, който също се намазва с олио. Вземете по 1 с.л. брашно и пудра захар, объркайте ги, сипете сместа в тавата и я разтърсете, с цел да покрие цялото дъно, махнете непотребното. Със захарта печивото се захваща за тавата, до момента в който се издига около стените ѝ.

Равна повърхнина на пандишпана

За да сте сигурни, че печивото ще има равна повърхнина след изпичане, изравнете го от горната страна и направете лека хлътналост в центъра. Надигайки се, тестото ще запълни вдлъбнатината.

Охлаждане на пандишпана

Оставете пухкавия изпечен пандишпан да изстине в тавата 5 мин и освободете дъното. Обърнете го да изстине върху решетка. Преди да го намажете, деликатно отлепете пергамента от дъното.

Изненада, изненада!

Направете изненада, като срежете блата хоризонтално на две. Издълбайте едната половина на към 2.5 см от дъното и стените. Запълнете центъра с разрушена сметана и плодове и захлупете с другата половина от блата. Отгоре сложете глазура. Натрошете издълбаното, объркайте го със сметана и плодове и го замразете – още един превъзходен сладкиш.

Глазури и пълнежи за пандишпан

Тортите с пресни плодове са най-хубави, когато са украсени с разрушена сметана, само че ароматизираните кейкове, да вземем за пример шоколадов или орехов, са чудесни с маслена глазура или маслен крем с спомагателен мирис. Глазурата придава заключителен искра на сладкиша.

 Пандишпанова торта

Маслена глазура

Необходими артикули: 50 г краве масло, 100 г пресята пудра захар, 1 разрушен жълтък

Начин на подготвяне: Разбийте в купа маслото и захарта на пяна и прибавете постепенно жълтъка, с цел да получите твърда глазура.

Варианти

Добавете ситно настъргана кора от 1 лимон или портокал

Прибавете 1 с.л. нарязани орехи

Добавете с разтрошаване 25 г стопен шоколад към глазурата

Сложете 1 ч.л. какао и 1 ч.л. разтворено нескафе.

Украса и срастване на пандишпановата торта

При всички типове торти охладеният пандишпанов блат се разделя на два или три пласта. Това се прави на твърда повърхнина с нож за самун, държан хоризонтално.

Блатовете се слепват с заряд по избор. За плодовите торти напълнете централната част на всеки пласт с плодове и шприцовайте сметана към края.

Ако всеки пласт би трябвало да бъде намазан със сметана или маслена глазура, използвайте плосък нож и нанесете пълнежа, тъй че 1.5 см от ръба да е свободен. Това се прави, тъй като, когато се наложи блат от горната страна, пълнежът излиза на открито.

С плосък нож направете шарки върху тортата, когато е напълно покрита с глазура или сметана. Около стените и могат да бъдат нанесени печени ядки или шоколадови къдрици.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР