В самото начало на юли едно събитие в Белгия можеше

...
В самото начало на юли едно събитие в Белгия можеше
Коментари Харесай

Защо ирански дипломати бяха изгонени от Европа

В самото начало на юли едно събитие в Белгия можеше да остане изцяло неусетно. Тогава, в новинарския поток се появи информация за осъществен арест от белгийските сили за сигурност на двама души с ирански генезис – мъж и жена.

Тази вест беше последвана от няколко известия в медиите за осъществени арести в Германия, Франция и Австрия, и най-вероятно щяха да бъдат подминати като незначителни, в случай че не бяха забъркани ирански дипломати и не се бяха появили данни за съществуването на необятна шпионска мрежа в Европа, обвързвана с иранските дипломатически задачи.

Анализ: Истинската цел на Тръмп е промяна на режима в Иран

Меркел: Ще създадем всичко, с цел да остане Иран в основната договорка

"Смърт на Америка " в Иран, кой поддържа Тръмп

Заговор за офанзива против иранската съпротива

На 1 и 2 юли белгийски медии оповестиха, че в град Антверпен са били задържани Анис С. и неговата жена Насима Н. – и двамата белгийски жители с ирански генезис. Те са упрекнати в съучастничество за планувана офанзива по време на годишната конференция на иранската съпротива в Париж.

Двойката, разказана от прокурорите като част от евентуална необятна мрежа от шпиони, свързани с Иран, е хваната с експлозиви и детонатор при акция на белгийската профилирана полиция. В същото време, белгийската прокуратура разгласи, че техен съизвършител е задържан и във Франция, до момента в който други двама обвинени са пуснати след разпити от френската полиция.

Но карцерът на двамата иранци в Белгия е единствено началото на серия от разкрития.

Ирански посланик е задържан във Виена, а в Германия е оголен още един съизвършител на двойката от Антверпен. Постепенно на европейските служби им излиза наяве, че несполучливата офанзива върху конференцията в Париж е единствено върхът на айсберга, чиито основи се крият в дипломатически представителства в Европа.

Германските медии оповестиха, че задържаният посланик е Асдолла Асади – чиновник в консулската работа и, съгласно данни на немските управляващи, е чиновник на външното разузнаване на Иран. Според наличната информация, мрежата включва няколко десетки европейски жители с ирански генезис, родени и израснали в Европа, които са поддържали близки контакти с представителствата на Иран в Австрия, Германия, Белгия и Франция. Планираната несполучлива офанзива върху срещата на иранската съпротива в Париж е единствено една от няколко сходни бомбени офанзиви, които съгласно прокуратурата в Белгия е трябвало да бъдат осъществени на територията на Европейски Съюз.

Арестите идват на фона на обиколка в Европа на иранският президент Хасан Рухани

На 7 и 8 юли Холандия също изгони двама ирански дипломати по съмнения, че са съучастници в обмисляне на офанзиви. Техеран побърза да упрекна холандските управляващи в предприемане на „ вражески ход “, а посланикът на Холандия в Техеран беше привикан, с цел да изясни за какво страната му гони ирански дипломати.

И до момента в който европейските служби предизвестяват, че евентуално ще последват още арести и изпъждане на чиновници на дипломатическите задачи на Иран, на политическата сцена нещата наподобяват малко по-различно.

Докато новините за предотвратената офанзива в Париж стартират да обикалят организациите, президентът на Иран дойде в Европа за публична обиколка, с цел да лобира пред европейските водачи по отношение на нуклеарната договорка. Той беше признат задушевно в Австрия, а канцлерът Себастиян Курц даже благодари на Хасан Рухани, за „ помощта, която страната му оказва на следствието “. Анализатори дефинираха тази позиция на австрийския водач като цинизъм.

Едва ли може да се чака нещо различен сега – за Европейски Съюз е значимо да поддържа от малко малко положителни връзки с Иран поради ударите по търговията, която носят американските наказания. Европейските политици застанаха против дейностите на Доналд Тръмп за излизане на Съединени американски щати от нуклеарната договорка, тъй като това удря ползите на няколко от огромните европейски страни в Иран като Франция и Германия.

Натискът на Щатите е значим фактор, откакто няколко огромни европейски компании обявиха, че стопират до второ разпореждане интервенциите си в Иран. Така да вземем за пример, холандската самолетна компания KLM ще спре полетите си до Техеран поради заплахата да попадне в листа със наказания на Съединени американски щати. Компанията разгласи, че последният полет ще бъде осъществен на 22 септември. Един от водачите в превоза, френската компания CMA CGM също излиза от Иран. Автомобилните колоси „ Ситроен “ и „ Рено “ се чака скоро да замразят краткотрайно работата си в Ислямската република.

Трудни дни за иранското държавно управление вкъщи

Арестите и прогонването на дипломатически чиновници сигурно ще хвърли сянка върху напъните на европейската външна политика. В коментар за събитията, представителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, съобщи, че „ Ислямската република си резервира правото да отвърне “.

Тази дипломатическа рецесия, породила се към разкритията на европейските служби за съществуването на шпионска мрежа с присъединяване на иранските управляващи, се случва до момента в който в Иран се организират стачки на служащи и притежатели на магазини. Икономическата обстановка в страната се утежнява от ден дневно, като предишния месец иранският риал доближи курс 80 000 за $ на черния пазар. Сривът на валутата изкара на улицата стачкуващи даже в столицата Техеран, която беше блокирана три дни поради стачки. В Южен и Западен Иран се стигна до конфликти със силите за сигурност, при които починаха няколко души.

На фона на продължаващите демонстрации, немската преса излезе с разкрития, че Иран изтегля пари от Европа, които да подкрепят финансирането на значими интервенции за страната. Изданието „ Билд “ разгласява материал, съгласно който Техеран пробва да изтегли 300 милиона евро от Германо-иранската банка, основана в Хамбург.

Сегашната вълна от митинги съществено удря стопанската система на Иран и демонстрира проблеми във вътрешната политика на Техеран. Недоволството се натрупа против иранския президент Рухани и висшия водач аятолах Хаменей. Не е инцидентно, че иранските управляващи имат желанието да смажат опозицията в заточение – точно опозиционерите, основани в Европа, поддържат демонстрациите и употребяват обстановката, с цел да обединят разнообразни пластове на обществото в тяхното неодобрение против ръководството.

На годишната среща на опозицията в Париж бяха поканени някогашни арабски и европейски министри, както и представители на Републиканската партия в Съединени американски щати, измежду които някогашният кмет на Ню Йорк и съдружник на Тръмп, Рудолф Джулияни. Основната тематика на тазгодишната конференция предстоящо бяха точно митингите в Иран и по какъв начин те да бъдат подсилени.

Анализатори считат, че Техеран възнамерява още офанзиви в Европа

Експерти като Кайл Ортън от „ Хенри Джаксън “ и Димитър Бечев от „ Атлантическия съвет “ от дълго време пишат за иранското наличие освен в Западна Европа, само че и на Балканите. От 1990-те години по време на Югославските войни, когато Техеран поддържа босненските сили, до през днешния ден, иранската външна политика е засилила позициите си очевидно както публично, по този начин и импровизирано с поддръжката на финансови интервенции, свързани с ливанската про-ирански организация Хизбулла.

Израелски отчети от 2013 година предизвестяват за засиленото наличие на членове на организацията, пътуващи със западни паспорти. Европейските служби удостоверяват тази информация, като отчет на немското разузнаване показва, че има данни за 950 членове на Хизбулла в Германия. Широката мрежа от контакти и сътрудници стартира от Иран, минава през Турция и Балканите и доближава най-големите градове на Западна Европа.

Арестите, свързани с планувани офанзиви против иранската съпротива демонстрират, че можем да чакаме още сходни вести в близко бъдеще. Техеран се усеща нерешителен поради влошената конюнктура у дома и това ще докара до дейности на открито – най-много в Европа, където са основани най-видните членове на опозицията като лидерката на комунистическата организация MEK, Мириам Раджави. Именно против конференцията, проведена от нея, е била планувана офанзивата спряна от белгийските и френски служби.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР