В Самоков е установено ново огнище на коронавирус, в Сърница

...
В Самоков е установено ново огнище на коронавирус, в Сърница
Коментари Харесай

Огнище на COVID-19 и в Самоков


В Самоков е открито ново огнище на ковид, в Сърница случаите също не престават да порастват. По-сериозна е обстановката в Сърница, където обаче здравните управляващи не виждат нужда към този момент от налагането на по-твърди ограничаващи ограничения. В последните два дни се регистрира по-голям брой болни – над 30 при равнище от под 20 случая в предходните дни.

Управителят на болничното заведение в Самоков доктор Красимира Ковачка. За последните 4 дни там са регистрирани 8 болни. Към момента 5 от заболелите са признати за лекуване в столичната болница " Св. Анна ", другите трима са без признаци, по тази причина и са оставени под домашно наблюдаване и карантина за 28 дни.

Болницата е дезинфекцирана, осъществени са проби на личния състав и пациентите на Отделението по вътрешни болести- общо 30 души.

За първоизточник на болестта се смята пациент на отделението, който е дал позитивна проба за C. Инспектори от РЗИ откриват и тестват контактните лица.

Общо 14 са доказани позитивни проби в Сърница досега, а до края на деня се чака да излязат още 50. Трима общински чиновници са с позитивни проби, а останалите, в това число и кметът Неби Бозов - са с негативни резултати и не са под карантина. Общината ще отвори порти в понеделник, откакто се направи и спомагателна стерилизация.

За ковид се изследват и всички към 200 служащи в завод в Доспат, от които 48 са от Сърница, а останалите са от областите Смолян и Благоевград.

На този стадий няма хора с изявена клинична картина, с риск за здравето или живота им, заяви на брифинг в Пазарджик в петък основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.Според него няма съображение за налагане на твърди ограничаващи ограничения в Сърница. Д-р Кунчев организира работна среща с регионалния спешен щаб, в която посредством видеоконферентна връзка е взел участие и кметът на Сърница Неби Бозов.

По думите на доцент Кунчев, в родопската община няма нищо извънредно по отношение на други сходни клъстери на болестта. Той предвижда, че до 10 дни обстановката ще бъде изцяло овладяна и ще се предотврати вероятно разсрастване на броя на заболелите.

Стана ясно също, че от на следващия ден Инфекциозното поделение на МБАЛ- Пазарджик възвръща обикновено активността си след карантината. Няма новозаразени медицински лица, посочи шефът на РЗИ -Пазарджик доктор Фани Петрова. Няма и нови случаи на заразяване на служащи от компанията за произвеждане на авточасти в Пазарджик.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР