В съдебния иск щатът Оклахома настоява, че години наред Johnson&Johnson

...
В съдебния иск щатът Оклахома настоява, че години наред Johnson&Johnson
Коментари Харесай

Всички срещу Johnson&Johnson

В правосъдния иск щатът Оклахома упорства, че години наред Johnson&Johnson е провеждала нападателна рекламна акция, с която е преувеличила успеваемостта от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване.

В края на август съдът в Оклахома постанови, че Johnson&Johnson носи отговорност за присъединяване си в подхранването на опиоидна рецесия в Съединени американски щати.
Американската компания беше наказана да заплати 572 млн. $ обезщетение на щата Оклахома – решение, което ще апелира.
След загубата на J&J в правосъдната зала и други компании, упрекнати в поддържане на рецесията с медикаментите, премислят своята правна тактика.

През 2015 година Ричард Саклър от милиардерската фамилия, стояща зад фармацевтичния колос Purdue Pharma, беше отхвърлен по дело, обвързвано с хипотетичното присъединяване на неговата компания с нападателна маркетингова акция, която подценява пристрастяващия резултат на мощното болкоуспокояващо OxyContin, в опиоидната рецесия в Съединени американски щати. Записът от неговото свидетелстване се появи в общественото пространство на 27 август, като провокира отвращение поради ролята на фармацевтичната компания в възходящата зараза в страната. Общественият яд обаче беше ориентиран към събития от предходния ден в Оклахома.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Щатският съд там постанови, че Johnson&Johnson носи отговорност за забележителното си присъединяване в подхранването на опиоидната рецесия в Съединени американски щати. Фармацевтичният колос беше наказан да заплати обезщетение в размер на 572 млн. $ на щата Оклахома – решение, което ще апелира. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали такова в размер на 17 милиарда $. Съдебното решение е първото от хилядите заведени каузи против производители на медикаменти, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори. Същевременно Purdue Pharma се стреми към извънсъдебни съглашения – компанията е предложила сред 10 и 12 милиарда $ за споразумяване на случая.

Обвинението

В правосъдния иск щатът Оклахома упорства, че години наред Johnson&Johnson е провеждала нападателна рекламна акция, с която е преувеличила успеваемостта от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Според арбитър Тад Балкман щатът е потвърдил, че подвеждащият маркетинг на компанията е направил използването на две болкоуспокояващи медикаменти публичен проблем. Toй е бил още по-критичен към компанията заради обстоятелството, че в продължение на десетилетия тя е градила репутацията си като виновен и family-friendly производител на сапун, бебешка пудра и други лекарства.

За момента обаче вложителите наподобяват спокойни. Цената на акциите на Johnson&Johnson леко се увеличи след новините за доста по-малката присъдена санкция. Компанията може да заплати неустойката в размер на 572 млн. $ близо девет пъти единствено от последната си тримесечна облага. Същевременно юристите на фармацевтичния колос " дадоха обещание да апелират решението, в случай че би трябвало даже и пред Върховния съд ".

Кризата с опиатите, която експертите считат за един от най-сериозните проблеми на американското опазване на здравето, стартира през 90-те години на предишния век. Експерти предвиждат, че в случай че не бъдат взети незабавни ограничения, от свръхдози опиати в Съединени американски щати през идващите 10 години могат да умрат към 500 хиляди души. От 1999 година до 2017 година жертви на опиоидната рецесия са станали 400 хиляди души, демонстрират данните на Центъра за надзор и предварителна защита на заболяванията. Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър съобщи, че над 6000 поданици на щата са умряли след свръхдоза с опиоиди от 2000 година насам, както и че хиляди страдат от пристрастяване. Съществуващият от години улеснен достъп до опиати се сочи като причина за възникването на национална зараза от зависимости.

" Ние показахме, че J&J е в основата на тази опиоидна рецесия – тя е направила милиарди долари от опиоиди в над 20-годишен интервал. Компанията постоянно е бягала от отговорност, като в това време е твърдяла, че желае да способства за решаването на този проблем ", разяснява водещият юрист на страната по делото Брад Бекуърт.

Johnson & Johnson доставя близо 60% от опиатните съставки, които лекарствените компании употребяват за производството на опиоиди като оксикодон, твърди държавното обвиняване, и нападателно подтиква с опиати лекари и пациенти, като ги популяризира като безвредни и ефикасни.

От 2000 до 2011 година членовете на комерсиалния отдел на компанията са създали към 150 хиляди визити при лекари в Оклахома, като фокусът е бил върху тези, които предписват медикаменти в по-големи размери. Това основава подозрения и че редица доктори са взели участие в непозволеното и прекалено изписване на опиоиди, което ги прави съучастници в разрастването на опиоидната рецесия. Същевременно фармацевтичният колос акцентира, че страната не е идентифицирала нито един доктор, който е бил измамен от J&J за заплахите от опиоидите.

В изказване за случая с Оклахома основният правист и изпълнителен вицепрезидент на Johnson&Johnson Майкъл Улман, базирайки се на фармацевтичното дъщерно сдружение на компанията, съобщи, че " Janssen не е предизвикал рецесията с опиоиди в Оклахома и нито обстоятелствата, нито законът поддържат този резултат ". " Признаваме, че опиоидната рецесия е извънредно комплициран проблем за публичното опазване на здравето и изпитваме дълбока съпричастност към всички наранени ", сподели той.

Невинни до доказване на противното

Макар неопровержимите големи мащаби на опиоидната рецесия, правосъдното решение в делото с Johnson&Johnson e първото по подобен вид. Още през 2004 година Purdue се споразумя с регулаторите в Западна Вирджиния по отношение на случай с подвеждащия маркетинг на OxyContin за 10 млн. $, без да признава виновност. Оттогава съвсем всички сходни случаи са уреждани извънсъдебно и детайлностите остават загадка.

Местни управляващи са завели към 2500 каузи против фармацевтични компании с вярата те да понесат отговорност за злоупотребата. Делото в Оклахома, почнало през май, беше първото и се чака то да покаже по какъв начин ще се развиват и други правосъдни разногласия. То пристигна, откакто щатът се споразумя с Purdue Pharma за 270 млн. $ и с Teva за 85 млн. Миналата седмица Endo International и Allergan се съгласиха да платят 15 млн., с цел да избегнат иск, заведен от два окръга, който щеше да бъде прегледан през октомври.

Победата на съда в Оклахома може да отвори вратите за обилни правни дейности и евентуално огромни финансови наказания против редица фармацевтични компании, които до момента са ги избягвали. А следствията от тях може да се разпространят от производителите на медикаментите и суровините за тях до дистрибутори и търговци на дребно. Съмнителното в тази ситуация е, че J&J държи дребен дял от крайните продажби на опиоиди в Съединени американски щати. Това е и повода присъдата на Балкман да е изненада. По време на процеса Johnson & Johnson съобщи, че виновността за епидемията не може заслужено да бъде предоставена на " една компания с толкоз скромни продажби, чиито медикаменти са утвърдени и прецизно контролирани от държавните и федералните организации ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР