В съботния следобед в пещера Магурата край белоградчишкото село Рабиша

...
В съботния следобед в пещера Магурата край белоградчишкото село Рабиша
Коментари Харесай

Любовта като спектакъл и начин на живот в сърцето на пещера Магурата

В съботния следобяд в пещера Магурата край белоградчишкото село Рабиша беше подложен неповторим оперно-драматургичен театър „ Възкресението на Евридика ”.

Спектакълът е част от плана „ Клуб Аргонавти – до древността и назад ”, осъществени с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " и с поддръжката на община Белоградчик.

Десетки фенове на изкуството и посетители на града край скалите, станаха част от преживяването в концертната зала на пещерата. Невероятната звучност на тази зала, в която са провеждани и доста симфонични концерти, направи феновете на спектакъла съпричастни на митичния роман за любовта на Орфей и Евридика и пътуването им в света на вечността, като част от едно пътешестване към себе си, което всеки присъстващ в пещерата можеше да изживее по собствен метод.



Зрителите на спектакъла имаха опция да влязат в пещерата, следвайки шествието, съпровождано от актьорския състав под музикален акомпанимент, чиито създател е Мирослава Тодорова в партньорство с известния композитор – Елица Александрова. Драматургията и режисурата на спектакъла са на акад. Цветан Гайд.

Специално за Дарик радио хореографът Нина Томашова-Иванова показа за другата интерпретация на античния мит, която сервира екипът:

„ Възкресението на Евридика в тракийската античност е друго от гръцката версия-там Орфей не извежда Евридика. При нас Евридика е изведена, тя възкръсва. Идеята на човечеството изобщо е нейното възкресяване. Елементите, които вземат участие в спектакъла са свързани със сърцето и душата и с същинския облик на индивида, тъй като ние живеем в един свят, който ограбва същинския ни „ аз ”... Затова и спектакълът е изработен като знак на възкресението въобще, на индивида, на неговата персона. ”

Зрителите на спектакъла, които имаха опция гратис да се насладят на „ Възкресението на Евридика ”, претърпяха същински катарзис от звуци, светлини и танци в сърцето на пещера Магурата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР