В съботната вечер на програма Христо Ботев ви представяме оперното

...
В съботната вечер на програма Христо Ботев ви представяме оперното
Коментари Харесай

110 години от рождението на Джан Карло Меноти

В съботната вечер на стратегия Христо Ботев ви представяме оперното творчество на Джан Карло Меноти

Джан Карло Меноти – италианско-американски либретист, режисьор и драматург, един от най-често изпълняваните оперни композитори на XX век. Най-успешните му произведения са написани през 40-те и 50-те години. Силно повлиян от Джакомо Пучини и Модест Мусоргски, Меноти развива традицията на Веризма в операта във времето след Втората международна война. Отхвърлила атоналността и естетиката на Втората виенска школа, музиката на Меноти е лирична и прецизна в това да акцентира текстовото значение и трагичните планове.

Подобно на Вагнер, Меноти написа либретите на всичките си опери. Той основава класическата коледна опера „ Амал и нощните гости “, дружно с над две дузини други опери, предопределени да се харесат на известния усет. Много от оперите на Меноти се радват на сполучливи продукции на Бродуей, в това число две творби, спечелили премията Пулицър, „ Консулът “ и „ Светицата на Блийкър Стрийт “. Повечето му произведения са с либрети на британски език, с изключение на три заглавия, написани на италиански – „ Амелия отива на бала “ (1937), „ Островният Бог “ (1942) и „ Последният дивак “ (1963). Той основава Festival dei Due Mondi (Фестивал на двата свята) в Сполето през 1958 и Сполето Фестивал в Съединени американски щати през 1977, на които се показват модерни камерни произведения.

В допълнение към оперите си Меноти написа музика за няколко балета, голям брой хорови творби, камерна музика, оркестрова музика, в това число симфония и театрални пиеси. Забележителни са кантатите „ Смъртта на епископа на Бриндизи “, написана през 1963, и „ Пейзажи и възпоменания “ през 1976. Последната е музикално изложение на спомените на Меноти за Америка, написано за Двестагодишнината на Съединените щати. Заслужава внимание и дребна меса, поръчана от Римокатолическата архиепископия в Балтимор – „ Меса за актуалната британска литургия “.

Меноти преподава комбинация във факултета на Музикалния институт Къртис от 1948–1955. Той също по този начин е артистичен шеф на Римската опера от 1992–1994 година и слага оперни заглавия за известни организации като Залцбургския фестивал и Виенската държавна опера.
Автор и водещ: Милена Николаева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР