В събота вечерта на 19 ноември двама неизвестни мъже влизат

...
В събота вечерта на 19 ноември двама неизвестни мъже влизат
Коментари Харесай

Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и др.

В събота вечерта на 19 ноември двама незнайни мъже влизат в трезор в Берлин-Шарлотенбург и открадват бижута, злато и първокласни часовници на стойност няколко милиона евро. Според полицията кражбата e планувана дълго време. Двамата причинители са се показали за чиновници на охранителна компания и по този начин са получили всички нужни кодове за трезора. На фрагменти, публикувани от полицията, се вижда млад мъж с маска, който пръска със спрей охранителната камера. Извършителите още не са хванати.

По-интересното в цялата история е, че следствията от кражбата се усещат осезаемо на немския пазар на часовници.

Берлинската компания Watchmaster, която е един от най-големите онлайн търговци на използвани часовници в Европа, подаде молба за неплатежоспособност предходната седмица.

 Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и други

Watchmaster е стартъп, учреден през 2015 година Щетите от обира са към 1000 първокласни часовника, на обща стойност 10 милиона евро, държани в касетки в трезора. Луксозните часовници са били Rolex, Audemars Piguet, Omega, Breitling и Patek Philippe.

Трезорът е ситуиран в някогашна банка и се ръководи от охранителна компания.

Повечето от изчезналите бижута не са благосъстоятелност на Watchmaster, а на техни близо 900 клиенти, които са се доверили на платформата, с цел да продадат часовниците си против комисионна.

На доктрина Watchmaster са застраховали часовниците и не би трябвало да понасят огромни загуби. На процедура обаче на Watchmaster ще бъдат възобновени единствено сумите, против които те са придобили часовниците. Те обаче не са покрай това, което компанията към този момент е вложила в маркетинг, обработка и узаконяване на бижутата, споделя представител на компанията пред Startbase.com. Фирмата ще пропусне и покупко-продажбите, които обичайно стават към Коледа. Оттук и настояването за неплатежоспособност.

 Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и други

Според някои медии Watchmaster са имали финансови усложнения и преди кражбата.

Някои пазарни наблюдаващи считат, че бързият финансов срив на компанията е резултат и от нова пазарна динамичност. Фалитът идва в миг, когато пазарът на използвани първокласни часовници става все по-конкурентен.

„ Маржовете за търговците на дребно стават все по-малки “, счита специалистът по часовници Волфганг Винтер, който от години проучва пазара на своята платформа „ Uhrenkosmos “.

Възходът на тържищата за часовници стартира преди повече от десетилетия. След огромната дилърска платформа Chrono 24, която беше пионер в този бизнес и към момента се счита за водач на пазара през днешния ден, търговци като Chronext, Horando, Montredo и Watchmaster навлязоха на пазара в границите на няколко години.

По време на пандемията промишлеността претърпя невъобразим взрив. Лишени от опцията за почивки и визити на заведения за хранене доста хора внезапно вложиха спестяванията си в разкош. Във времена на ниски лихвени проценти този вид покупки си бяха същинска опция на акциите, облигациите и надценените парцели, изключително, когато приказваме за класическите механични часовници.

На различния пазар, т.е. отвън бижутериите и бутиците на производителите, голямото търсене срещна свиващото се предложение. Цените вървяха нагоре и нагоре. Особено известните модели като Patek Philippe Nautilus, Rolex Daytona и Royal Oak на Audemars Piguet удвоиха и утроиха цената си в границите на няколко години.

Ако Rolex Daytona коства 13 000 евро в магазин, в този момент онлайн той върви към 45 000 евро. Тази висока рентабилност притегля крипто милионерите, както и някои спекуланти. Част от тях желаеха да покажат благосъстоянието си, като го показват на китката си, други търсеха бърза възвращаемост. Борсите за часовници се възползваха от това.

Между 2018 година и 2021 година Watchmaster съумяват да утроят годишния си оборот до повече от 52 милиона евро. През лятото на 2021 година компанията погълна френския си съперник MMC и отвори клонове в Лондон и Париж. Платформата Chronext, която е основана в Кьолн и Цуг, Швейцария, направи също сходен скок, увеличавайки устойчиво продажбите си. През есента на 2021 година компанията имаше желание да направи първично обществено предложение на акции на швейцарската фондова борса.

С експлоадирането на войната в Украйна обаче времената се смениха. Фондовите тържища паднаха, биткойните се сринаха, инфлацията и несигурността набъбнаха. Доста вложители пуснаха часовниците си назад на пазара. В резултат на това цените на мечтаните модели паднаха фрапантно от април насам.

 Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и други Сривът на Биткойн за последната година

 

Индексът, който следи представянето на 50-те най-търгувани часовници, е надолу с към една трета спрямо пиковите си индикатори.

Цената на по този начин лайкове Royal Oak от Audemars Piguet падна от съвсем 125 000 на 100 000 евро. Търсенето на първокласни часовници е към момента високо. Но съгласно някои анализатори огромният балон се е спукал.

Поръчките във Watchmaster също понижават доста. През първото тримесечие на годината компанията към момента отбелязва растеж от съвсем 70%, през третото тримесечие обаче той спада до 29%. Тези цифри вървят с други – 40 % редуциране на оперативните разноски, в това число разноски за личен състав.

В Chronext нещата не стоят по-добре – напролет изпълнителният шеф на компанията Филип Ман уволни 40 от своите 150 чиновници, а проектите за излизане на борсата бяха анулирани. Подобно на Watchmaster, компанията имаше мощен напредък от години, само че с доста дребни облаги поради високите разноски за маркетинг, закупуване и инспекция на часовниците.

 Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и други Снимка: Bucherer.com (Christian Radil Fotografi)

Конкуренцията на пазара също пораства. Неотдавна, да вземем за пример, швейцарският търговец Bucherer, който продава нови часовници, навлезе в бизнеса с използвани. Отскоро бутикът към този момент продава и Rolex-и втора употреба като формален дилър.

Включването на толкоз одобрени компании в бизнеса ускорява рецесията за някои онлайн платформи. Доста аукционни къщи също се концентрират върху търговията с часовници, а те имат едно огромно конкурентно преимущество – имат контактите на доста богати хора.

Междувременно известни производители също оказват напън върху сивия пазар, откакто до момента не се намесваха в него.

Rolex да вземем за пример оповестиха, че занапред нататък ще сертифицират и използвани часовници, само че единствено такива, които са закупени от техните профилирани търговци. В бъдеще, всеки, който придобие Rolex втора употреба от формален дилър, ще получи гаранционна карта и документ за достоверност.

 Кражба за милиони от трезор може да удари онлайн пазара на Rolex, Patek Philippe, Omega и други

Други дилъри обаче няма да могат да употребяват тази „ услуга “.

Фактът, че водачът в промишлеността Rolex подхваща тази стъпка, се смята за мощен сигнал в промишлеността. Поради огромното търсене Rolex и Patek Philippe от дълго време продават часовници единствено и само на комерсиалните си сътрудници и на дългогодишни постоянни клиенти.

Времето за изчакване за нов часовник стига до няколко години.

Кражбата в Берлин също може да се окаже удар по доверието в онлайн платформите, в случай че клиентите решат, че часовниците им не са безвредни с порталите. Бързият банкрут на компанията също може да разсъни съмнение във финансовата мощ на онлайн търговците.

Ако отворите уеб страницата на Watchmaster, там няма и дума неплатежоспособност. Междувременно полицията в Берлин търси крадците. Много добре плануваната интервенция ги кара да допускат, че евентуално има забъркани и други причинители. Като премия за потребна информация берлинската прокуратура предлага премия от 5000 евро.

Съмнително е обаче дали часовниците въпреки всичко ще се появят.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР