В събота в София се проведе Wizz Air Sofia Marathon

...
В събота в София се проведе Wizz Air Sofia Marathon
Коментари Харесай

Агресията на маратона - обикновен вандализъм или проява на сексизъм?


В събота в София се организира Wizz Air Sofia Marathon и като осъждам по фотоси на мои другари в обществените мрежи, наподобява, че е минал повече от добре. За страдание, не за всички. Фаворитката и пет пъти олимпийска състезателка Оливера Йевтич бе грубо и преднамерено изблъскана от нападателен мъж още на старта. За страдание от рухването на земята и от удара сръбската състезателка е с хематом на главата и не успя да продължи надпреварата. 

Вече е открит и агресорът, който съгласно видеото и фотосите от камерите явно съзнателно е връхлетял върху сръбската атлетка и е целял телесни повреди, които да възпрепятстват присъединяване ѝ в маратона. Отвратителният случай провокира сериозна дискусия в обществените мрежи, като постъпката на мъжа беше оценена по цялата гама от непоносим сексизъм до " елементарен " вандализъм.



Граждански и политически дейната Веселина Божинова написа по мотива: " На 19 април 1967 година участници и уредници в бостънския маратон се пробват да изблъскат и отстранят играч № 261- Катрин Суицър. Тя съумяла да се запише в конкуренцията, употребявайки буквите си - заради възбраната за присъединяване на дами в спортното съревнование. Успява да финишира, а фотографията, на която се вижда по какъв начин неколцина мъже напористо се пробват да осуетят бягането ѝ, обикаля международните медии, като това слага редица въпроси за уместността на възбраната, присъединяване на жените в спорта и равноправието сред половете.

На 11 октомври 2020 година фаворитката и пет пъти олимпийски състезателка Оливера Йевтич е жестоко изблъскана от мъж, прикрил самоличността си, още на старта на Sofia Marathon. Тя пада на земята, оказана ѝ е лекарска помощ. Сръбкинята не съумява да продължи състезанието; получава натъртвания и хематом на главата.

Кадрите от софийския маратон надали ще провокират огромен публичен отзив, а случката най-вероятно ще бъде изтълкувана като изолиран случай... Аз обаче си мисля с паника за " мъжете, които се опасяват от дамите "... и чак кръвта им се смразява. За тези мъже, които се усещат съдбовно застрашени от вероятността за равноправност и овластеност на дамите, и все по-голямата им роля в общественото пространство. За тези мъже, чиито максимален боязън е престижът им да бъде подкопан, а за триумфа им да няма безусловна гаранция ". 

В прочувствения пост на Божинова има малка неточност - в действителност през 1967 година нападателят на Катрин Суицър е единствено един - и това е мъжът с костюма от фотографията, който е и уредник на събитието. Той се пробва със мощ да отстрани състезателката от бягането, тъй като по разпоредбите маратонът е единствено за мъже. Другите мъже към атлетката са приятелят ѝ и треньорът ѝ. Те се пробват да защитят Суицър, която продължава да бяга, макар уплахата. Самата атлетка акцентира в документални филми за Бостънския маратон, че всички други участници са я подкрепяли и са ѝ се възхищавали. 

За страдание, маратонът в София не приключва блестящо за Йевтич, само че доста от коментаторите на поста на Божинова са безапелационни, че там не става въпрос за сексистка демонстрация, а за сериозен психологичен проблем от страна на нападателя. Явно агресорът на маратона в София  " има някакви душевен отклонения и персонални претекстове. И за дейностите си би трябвало да бъде измамен под наказателна отговорност, без значение дали е протегнал ръка на мъж, или на жена. Всички сме равни ", безапелационна е в коментар във Facebook една от участничките на маратона. Според коментираща " вандалската постъпка на маратона беше безусловно неприемлива, само че да се пробвате да внушавате, че е акт на полова дискриминация, е смешно в очите на всеки рационален субект. Престанете да изопачавате обстоятелствата с цел да подстрекавате към изкуствена ненавист... "

Наистина няма потребност нито да се изопачават обстоятелствата, нито да се сее ненавист, само че още един факт е, че когато Йевтич пада, нито един маратонец от тези към нея, не стопира с цел да ѝ окаже помощ. И да, множеството са мъже... 

 
Пловдив против омразата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР