В събота Китай започна военни учения около Тайван, което нарече

...
В събота Китай започна военни учения около Тайван, което нарече
Коментари Харесай

След визитата на Макрон Китай показва мускули на Тайван

В събота Китай стартира военни учения към Тайван, което назова „ строго предизвестие “ към държавното управление на самоуправляващия се остров след срещата сред неговия президент и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Военните маневри започнаха след 4-дневното посещаване на френския президент Еманюел Макрон в Китай, заключи Агенция Франс Прес.

Тридневната интервенция, наречена „ Обединен изострен меч “, ще продължи до понеделник, се споделя в изказване на командването на Източния спектакъл на Народноосвободителната войска (НОАК).

Тайванският президент Цай Инг-вен Цай неотложно осъди ученията, като даде обещание да работи със „ Съединени американски щати и други съидейници “ в лицето на „ продължаващия властнически експанзионизъм “.

Военните от Китай ще изпратят самолети, кораби и персонален състав в „ морските зони и въздушното пространство на Тайванския пролив, край северното и южното крайбрежие на острова и на изток от острова “, съобщи представителят на китайската войска Ши Ин.

Ученията в понеделник ще включват бойни стрелби край крайбрежията на китайската провинция Фудзиен, която е обърната към Тайван.

Маневрите идват след среща сред президента на Пекин Цай и ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти в Калифорния.

Китай преглежда демократичния, самоуправляващ се Тайван като част от своята територия и се е зарекъл един ден да го завладее, в случай че е належащо, със мощ.

„ Тези интервенции служат като строго предизвестие против сговора сред сепаратистките сили, стремящи се към „ самостоятелност на Тайван “, и външните сили и против техните провокативни дейности “, съобщи Ши от НОАК.

„ Операциите са нужни за гарантиране на националния суверенитет и териториалната целокупност на Китай. “

Министерството на защитата на Тайван заяви, че в събота към острова са били засечени осем китайски военни кораба и 42 изтребителя.

Китай употребява визитата на Цай в Съединени американски щати като „ опрощение за осъществяване на военни учения, което съществено подкопава мира, стабилността и сигурността в района “, съобщи министерството.

Ученията последваха и отпътуването от Пекин на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, които бяха в Китай, с цел да призоват Си Дзинпин да помогне за преустановяване на войната в Украйна.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР