В събота 1001 делегати ще изберат новия председател на ХДС,

...
В събота 1001 делегати ще изберат новия председател на ХДС,
Коментари Харесай

Битката в ХДС - политика Меркел 2.0 или нов курс

В събота 1001 делегати ще изберат новия ръководител на ХДС, който ще води партията в ерата след Ангела Меркел. Трима претенденти се борят за мястото ръководител на ХДС - Армен Лашет, Фридрих Мерц и Норберт Рьотген. Един от тях ще бъде и любимец за канцлер на парламентарните избори на 26 септември 2021 година Какви са възгледите и политическите позиции на претендентите?

Фридрих Мерц и копнежът за закостенял курс

Фридрих Мерц въплъщава копнежа за закостенял курс, за мощния мъж и вдъхновяващо водачество. Той има доста последователи измежду членовете на ХДС, въпреки сега да не заема политическа служба. Това е последният му късмет да се завърне в огромната политика.

Мерц е срещу приемането на бежанци от лагерите в Босна и Гърция. Той се застъпва за обща политика за леговище на страните от Европейския съюз. На хората би трябвало да се оказва помощ на място. " Тази филантропична злополука обаче не може да бъде позволена, като се каже: елате всички в Германия. Този път към този момент не е отворен. "

Голямо медийно внимание на времето беше отделено на думите му, че всеки жител би трябвало да може да пресметна налога върху приходите си на една бирена поставка.

Силни са упреците против него, че е бил ръководител на надзорния съвет на немския клон на най-голямата международна компания за ръководство на активи " Блек рок ". На нападките на Левицата, че ще желае да разори Германия с неолиберална политика, Мерц дава отговор: " Аз съм и оставам представител на Социалното пазарно стопанство ".

Към него се насочат и упреци, че през 1997 година като народен представител е дал своя вот против криминализирането на изнасилването на дамата в брака, а през 2006 година не е бил склонен с оповестението на спомагателните доходи на депутатите.

Мерц утвърждава допустима бъдеща коалиция с либералите (Свободната демократическа партия - ФДП), за него те са благонадежден сътрудник. Той е за ясно разграничаване от партията Алтернатива за Германия (АФД).

" Ние сме последната огромна християндемократическа партия в Европа. Да останем тази огромна европейска партия ", декларира Фридрих Мерц.

Норберт Рьотген - идея за рационализация на ХДС

Норберт Рьотген е позитивната изненада, защото влезе в надпреварата като новобранец, само че се трансформира в сериозен съперник. Той има ясна идея за рационализация на ХДС. Както и претенцията, че не съставлява никой от лагерите в ХДС и желае да направи партията актрактивна и за млади дами.

Рьотген води целенасочена акция за гласовете на дамите от ХДС, негов приоритет е тематиката за равенството сред половете.

Той се разгласи изрично против анексията на Крим и насочи остра рецензия към Владимир Путин, базирайки се на интернационалното право. Освен експертиза във външната политика, Рьотген има и неоспорима екологична подготвеност. Все отново до май 2012 година той беше министър на околната среда и единственият министър, който Меркел е изхвърлила от държавното управление, поради загубата му на изборите в Северен Рейн-Вестфалия и с цел да не отслабва нейното ръководство.

Армин Лашет - Застъпник на " политиката Меркел 2.0 "

Армин Лашет е потвърдил убеденост и подготвеност в ръководството на най-голямата федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той е прагматик, примирител, доближен на Ангела Меркел. Възприема се като последовател на ерата " Меркел ". Изграден му е облик на " Меркелианец ", който ще се застъпва за " политика Меркел 2.0 ".

Лашет има големия опит в ръководството, намира баланс сред другите ползи и както самичък споделя, има това, " което може би не е изцяло нездравословно за ръководителя на ХДС - в миналото да е печелил избори ". Той твърди, че с него ХДС ще продължи пътя на триумфа.

Преди да бъде признат брака за всички, Лашет отхвърли равнопоставеността сред еднополовия и стандартния брак.

От позиция на ЛГБТ деятели и тримата претенденти са проблематични, защото са били против равното отнасяне на гейове и лесбийки.

Обобщение: Партиите са също по този начин и машини за кариера на политиците. Това не е нищожен подтик за избор и желание. Така ще е и на този конгрес. Но без значение кой завоюва, решаващото е след избора си спечелилият да отстрани границите сред другите лагери и да сплоти болшинството зад себе си в единна политика.

Обзорът на възгледите и политическите позиции на претендентите за ръководител на Християндемократическия съюз е на Господин Тонев. Публикуваме го с негово позволение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР