В Русия създадоха и изпробваха уникална активна зона на ядрен

...
В Русия създадоха и изпробваха уникална активна зона на ядрен
Коментари Харесай

В Русия създадоха вечен реактор за атомни подводници

В Русия сътвориха и изпробваха неповторима дейна зона на нуклеарен реактор с запас за целия витален цикъл на атомните подводни лодки. Това се показва в годишния доклад на предприятието от държавната корпорация " Росатом " АО " ОКБМ Африкантов " за 2017 година, оповестява РИА Новости.

Активната зона е " сърцето " на реактора - тя съдържа нуклеарното гориво и в нея се реализира управляемата верижна реакция. Нова разработка значи, че атомната подводница няма да се нуждае от презареждане с нуклеарно гориво.

Както отбелязва някогашният командващ Северния флот, адмирал Вячеслав Попов, основаването на " безконечен " реактор има колосално предсказание за боеспособността на съветските подводните сили. Той изяснява, представен от организацията, че презареждането на атомните подводници се назовава " интервенция номер едно " и лишава повече от месец. А това значи, че през това време бойният състав на флота се редуцира с една значима единица. С подобен реактор коефициентът на потреблението на подводницата се усилва с пъти, показва адмиралът.

Става дума за тествания на усъвършенствана дейна реакторна зона за атомни подводници от четвърто потомство. Към тях се отнасят подводниците от плановете " Борей " и " Ясен ".

" ОКБМ Африкантов " в Нижни Новгород е основен разработчик на дейни реакторни зони за корабите от съветския военноморски флот. Предприятието е едно от водещите в системата на съветския атомен бранш, част от холдинга " Атоменергомаш " на корпорацията " Росатом ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР