В Русия хората от всяка вяра - дори мюсюлмани, евреи

...
В Русия хората от всяка вяра - дори мюсюлмани, евреи
Коментари Харесай

Защо коледното дръвче в Русия не е коледно?

В Русия хората от всяка религия - даже мюсюлмани, евреи и будисти, обичат да украсяват коледно дръвче. Но знаете ли за какво?

В град Грозни, столицата на Чеченската република, множеството от жителите са мюсюлмани. Огромно коледно дърво грее тъкмо до джамията " Ахмад Кадиров " (една от най-големите в Русия). На обичаен коледен базар се продават дарове, а децата се забавляват в увеселителния ъгъл.

Това е Улан Уде, столицата на Бурятия, един от будистките райони на Русия. На основния площад свети коледно дърво (кръстено на Владимир Ленин, водач на болшевиките и върл атеист).

Разбира се, нито будистите, нито мюсюлманите честват Коледа, само че, в случай че посетите Русия през декември, ще бъдете заслепени от светлините на коледните елхи на всички места. И те не са ситуирани единствено извън - съгласно анкета 82% от всички руснаци украсяват елха вкъщи (общо над 90% от хората имат коледна декорация в домовете си).
Не става въпрос за вяра
Традицията да се украсяват елхи идва в Русия от Европа при започване на XVIII в., след " европейската обиколка " на цар Петър Велики: той заповядва да се украсява коледно дърво (руснаците тогава честват Коледа като католиците - на 25 декември) и Нова година да се чества на 1 януари. Това обаче става известно най-много измежду немската диаспора в Санкт Петербург доникъде на XIX в., когато първата празнична елха е сложена на сегашната Московска ЖП гара. Хората я харесват и стартират да си украсяват свои у дома! Дори най-известният съветски балет от Пьотър Чайковски, " Лешникотрошачката ", се слага " под коледното дърво ".

След Революцията болшевиките се пробват да заменят ( " буржоазните " ) религиозни празници със руски. През 30-те години на предишния век те стартират да провеждат новогодишни празненства за руските деца, които на съветски език се назовават ​ " ёлки " (коледни елхи).

Тези " ёлки " нормално включват зрелище с Дядо Мраз (руският Дядо Коледа) и Снежанка, доста забавни занимания и сладки дарове. Новата традиция бързо се популяризира в Съветския съюз. Така коледното дърво се трансформира в новогодишно дърво за руснаците, а Нова година е към момента най-чаканият празник за всички хора в Русия (и някогашните руски републики).

Александра Карлинская от Москва е отгледана в нерелигиозно семейство, в което Нова година постоянно е била доста значим празник.

" В края на декември тържествено украсявахме елхата с майка ми, приготвяхме вкусна храна и канехме посетители. Когато бях дете всичко това беше магическо - като в американските филми ". Преди няколко години тя стартира да следва кашрут (храни, които евреите могат да ядат съгласно еврейския закон) и отбелязва някои еврейски празници.

" Все отново не възнамерявам да се откажа от елхата, мандарините и шампанското на 31 декември! " За нея тази традиция не е обвързвана с никакви религиозни наставления, а просто " причина да се събереш с близки хора, да си размените дарове и да се забавлявате! " За Джордж Питчхадзе - с грузински и израелски корени, празничното дърво " е обвързвано с Коледа толкоз, колкото с Ханука - и постоянно го назоваваме шубрак за Ханука ".
Забаваления за децата... и отмора за възрастните!
Официалните зимни празници през днешния ден в Русия, отбелязващи се в цялата страна, са от 1 до 8 януари (включително православната Коледа на 7 януари). Въпреки това в някои райони, където множеството локални поданици са неправославни християни, има спомагателни публични религиозни празници.

Например в Бурятия, Тува, Република Алтай и Калмикия локалните поданици честват будистката Нова година, наречена Цагаан Сар (обикновено през февруари). В мюсюлманските Чечения, Башкортостан и Татарстан почиват и на Рамазан байрам и Курбан байрам. И все пак всички те към момента украсяват коледно (или в действителност новогодишно) дърво вкъщи.

И още по-интересното е, че всеки друг съветски район има собствен Дядо Мряз – белобрад дъртак в забавен костюм, който носи дарове. В Татарстан той се назовава Киш Бабай, в Бурятия - Сааган Убугун, а в Якутия - Ехее Гюл.

" За мен няма връзка сред която и да било вяра и новогодишното дърво. Това е просто знак на новата година и празник за децата ", споделя мюсюлманинът Мунир Минибаев от Уфа, Башкортостан. " Това е традиция от руски времена, когато не се деляхме по религии. " Той споделя, че в Башкортостан е всекидневно хората от разнообразни изповедания да се женят между тях и, несъмнено, да честват дружно.

*Източник: https://bg.rbth.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР