В Русе за първи път организират празник на сладкарската емблема

...
В Русе за първи път организират празник на сладкарската емблема
Коментари Харесай

Шеф Ради Стамболов: Това, че Русе припознава торта Гараш като своя е фантастично

В Русе за първи път провеждат празник на сладкарската емблема - тортата Гараш

В него вземат участие близо 20 фенове сладкари със свои версии на известния десерт, който е основан града в края на 19 век.

През целия ден на площада пред Съдебната палата са разположени и шатри с хладилни витрини със сладки и солени изкушения на месни кулинарни майстори, предаде .

Известната торта носи името на своя основател австроунгарецът Коста Гараш, който е бил сладкар и шеф на първия у нас гранд хотел Ислях хане. В доста домове в Русе, където жителите първи са пробвали десерта, към момента се пазят остарели предписания.

" Когато има орехи и шоколад всичко става. Най-вече шоколадът прави тортата Гараш. Тя става бързо, час и половина е печенето, тъй като поотделно три блата се пекат. Кремчето като се постави би трябвало да престои най-малко един ден ", споделя Веселина Димитрова.

В състезанието се включиха и две момичета на 12 и 10 години, които за пръв път вършат торта Гараш. Рецептата разкрили в интернет.

" Използвахме бита сметана, шоколад готварски черен, естествен и използвахме плодове, с цел да я украсим ", споделя Елия.

" Аз подготвих блатовете, те бяха доста лесни, просто разбиваш белтъци, не би трябвало да са на плътна пяна ", споделя Мина.

Най-сполучливата торта ще бъде отличена от ръководителя на журито началник Ради Стамболов, който ще направи и шоколадови демонстрации.

" Това, че Русе я припознава като своя за мен е едно фантастично нещо, защото всеки един град има потребност от своите знаци и хората асоциират торта Гараш с Русе ", сподели още началник Ради Стамболов.

По-късно денем началник Ивайло Димитров от Русе ще показа за първи път сладолед от сом с карамелизирани водорасли, както и специалитета си - студена чорба Гараш. А класическата торта ще бъде във формата на пура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР